Generalitat i ens locals atenen 400 consultes del col·lectiu LGTBI en 43 serveis d’atenció
Imatge de la roda de premsa. Foto: Premsagencat.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, han fet balanç sobre el desplegament dels Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGBTI. La xarxa, que compta ja amb 43 punts arreu del territori, ha estat impulsada pel Departament en coordinació amb el món local.
El SAI és un servei d’atenció integral, de qualitat i de proximitat adreçat a les persones LGBTI i a les seves famílies que necessitin informació, assessorament o acompanyament, o bé que hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. El SAI també promou la sensibilització i ofereix informació a persones i entitats per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTIfòbia.
El conseller El Homrani ha destacat que “el desplegament de la xarxa de SAI, la primera a Europa d’aquestes característiques, és un exemple de l’aposta del Departament per gestionar la diversitat, un dels reptes més grans que tenim i una oportunitat immensa per construir una societat de tothom i per a tothom”. En aquest sentit, El Homrani ha assegurat que “en la lluita contra la discriminació de les persones LGBTI, la proximitat és clau. Per això és important la capil·laritat d’aquesta xarxa en el territori. Hem sumat i seguirem sumant esforços amb el món local per posar a l’abast del conjunt de la ciutadania un servei que ja s’ha consolidat com un referent en matèria LGBTI”. El conseller ha refermat l’aposta del Departament per seguir desplegant la xarxa fins a arribar, com a mínim, a comptar amb un SAI a cada municipi de més de 20.000 habitants i tots els consells comarcals el 2020, superant així el centenar de serveis d’aquestes característiques.
El Homrani ha valorat que “la ciutadania ha de poder ser atesa a la seva administració local de referència, la local, i la tasca de visibilització i garantia dels drets de les persones LGBTI ha de ser promoguda des d’allà”.
El desplegament d’aquesta xarxa respon a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que entre els seus objectius, estableix que la Generalitat de Catalunya i els ens locals han de promoure les condicions per fer efectiva aquesta llei i assegurar la cooperació interadministrativa.
43 punts arreu del territori
El Departament de Treball Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Igualtat, en coordinació amb els ens locals, va posar en marxa l’any passat la Xarxa de SAI LGBTI que compta avui amb 43 punts. Només aquest 2018 la directora general d’Igualtat ha signat acords amb 23 consells comarcals i ajuntaments.
El compromís entre la Generalitat i els ens locals és de cooperar i col·laborar respectant en tot moment les competències de cada administració per tal d’oferir respostes àgils i adequades i un servei òptim a la ciutadania.
Pel que fa a les consultes rebudes als SAI, l’any passat es van atendre més de 400 consultes i incidències. Per temàtiques, l’àmbit sociocomunitari va ser el més atès (34%), seguit del sanitari (19%), l’educatiu (16%), el laboral (8%), el vinculat amb l’Administració pública (5%) i el familiar (4%).
També cal destacar que els SAI van atendre diverses consultes de persones trans* en relació al canvi de nom a la targeta sanitària. El conseller ha recordat que més de 430 persones ja han fet aquest tràmit.
Les polítiques de la Direcció General d’Igualtat en l’àmbit local
El 2017 el Departament va destinar, mitjançant el contracte programa amb el món local, 350.000€ en matèria LGBTI, que es van destinar, a banda del desplegament de la Xarxa de SAI, a:
- Formació de sensibilització i estratègies d’intervenció per a garantir els drets de les persones LGTBI i contra la discriminació per a funcionaris d’ens locals 4.300 persones 151 cursos.
- Diagnosi per a conèixer la situació de les persones LGTBI.
- Pla per a la implementació de la Llei 11/2014 en continguts de competència local (ensenyament, salut, seguretat, comunicació, lleure i contractació).