2.4.20 – BARCELONA Barcelonès

Consellera Vergés: “El Sistema de Salut de Catalunya no preveu distribuir tests ràpids als ajuntaments”

0
433

La consellera de Salut respon la pregunta d’Alcaldes.eu en la roda de premsa diària per informar sobre l’última hora de la crisi de la Covid-19

Foto: Govern.cat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha manifestat que “el Sistema de Salut de Catalunya no preveu distribuir tests ràpids als ajuntaments” a la pregunta formulada per Alcaldes.eu a la roda de premsa diària per informar sobre l’última hora de la crisi de la Covid-19. 

“Hem rebut 25.000 tests ràpids i n’esperem 25.000 més. Juntament amb el Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, hem analitzat la capacitat d’aquests tests ràpids i hem establert que s’utilitzaran en persones amb símptomes: en primer lloc, en professionals sanitaris, i en aquelles persones que arribin a les urgències dels hospitals”. En cas que el test doni negatiu, la consellera també ha explicat que, per obtenir una major fiabilitat en el diagnòstic, es recorrerà a les proves PCR, més eficaces, però més complexes de realitzar i que requereixen diverses hores abans d’obtenir els resultats.

Així doncs, els únics ajuntaments que comptaran, de moment, amb els tests de detecció ràpida són els de la demarcació de Barcelona. La Diputació ha començat a distribuir una primera remesa d’aquests kits, validats per l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, entre els ens locals perquè els destinin als treballadors i treballadores municipals dels serveis essencials, com policia local, serveis d’atenció domiciliària, brigades de neteja, personal funerari i protecció civil, entre d’altres. La Diputació ha rebut 282 peticions d’ajuntaments per obtenir material sanitari, un 90% dels municipis de la província, i espera enviar properament una nova remesa de tests.

D’altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que la Generalitat va mantenir ahir una nova reunió amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, les delegacions territorials del govern de la Generalitat, les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona, per “analitzar les diferents mesures preses i treballar conjuntament per definir les prioritats” en la gestió de la crisi de la Covid-19. “Els ajuntaments són les administracions més properes a la ciutadania i són les que primer paren el cop”, ha expressat la consellera Budó. És per això ha volgut agrair de nou als alcaldes i alcaldesses, així com a tots els regidors i regidores, “la seva implicació” per estar “treballant per a la ciutadania i ajudant a fer el confinament més confortable i més segur”.

En aquesta línia, la consellera de la Presidència ha recordat que l’executiu català va avançar el passat dissabte 61 milions d’euros del Fons de Cooperació Local als ajuntaments per dotar-los de liquiditat. La consellera Budó també ha fet notar que la Generalitat fa dies que reclama al govern espanyol que elimini la limitació als ajuntaments per invertir el superàvit del 2019, que flexibilitzi el sostre de despesa i estabilitat pressupostària, que permeti incorporar el personal necessari per donar resposta a l’emergència i a la reactivació posterior de l’economia, i que derogui la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que considera “injusta” perquè “limita l’autonomia local”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.