Un total de 31 ajuntaments de Catalunya han fundat la primera aliança municipal per fomentar formes noves de produir i consumir que siguin democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.
Imatge de l’acte fundacional. Foto: Ajuntament de Barcelona.
Barcelona, que és un dels impulsors de l’aliança, ha estat la seu de l’acte formal de constitució de l’associació.
L’objectiu fundacional de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comuns i fomentar la cooperació i l’acció conjunta dels diferents municipis a l’hora d’impulsar polítiques públiques.
La nova associació pretén intensificar una estratègia territorial compartida perquè l’economia cooperativa, social i solidària sigui un dels instruments principals de superació de les desigualtats socials actuals, de creació d’ocupació de qualitat i d’impuls d’un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.
La primera aliança municipal nascuda a Catalunya per impulsar i compartir experiències d’economia social i solidària (ESS) treballarà per fomentar noves maneres de produir i consumir que estiguin orientades cap a l’eficiència i l’obtenció d’un benefici ampli per a la societat. Així mateix, la nova entitat vol explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos del territori i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia.
Durant la roda de premsa de presentació de la nova associació, Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, ha assenyalat que un dels objectius a complir és construir un relat sobre què és l’economia social i solidària perquè no sigui vista de forma marginal, sinó com un altre model en què la persona és el centre.
Trenta-un municipis fundadors
Els ajuntaments que han participat en l’acte fundacional d’aquest dimecres són: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Dalt. En els pròxims mesos altres ajuntaments catalans preveuen afegir-se a la iniciativa, de manera que la llista d’integrants podria augmentar.
El Pla de treball 2017-2019, que la nova xarxa de municipis s’ha marcat, té tres línies estratègiques d’actuació: ajudar a enfortir l’economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres agents socials i fer visible la xarxa i les iniciatives portades a terme per cadascun dels seus membres. El naixement de la nova xarxa municipal és fruit de prop de dos anys de feina. La idea va sorgir en la I Trobada Internacional de Municipalisme i l’Economia Solidària, l’octubre del 2015.