Construcció d’una rèplica de la barca de llibant que comunicava Anglès i Sant Julià de Llor en el marc del PECT “Girona, Patrimoni Actiu”

0
571

L’Ajuntament d’Anglès es troba en procés d’execució de l’Operació 7 del PECT “Girona, Patrimoni Actiu”. Aquesta operació, denominada “Recuperació i posada en valor social, cultural i turística del patrimoni industrial de la colònia Burés”, compta amb el cofinançament del 50% del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 en virtut de la Resolució de 12 d’abril de 2021, dictada pel Departament de Presidència, per la qual es resol el procediment de selecció dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i als quals s’atorga subvenció amb càrrec al pressupost de la Generalitat de Catalunya. I per altra banda, la Diputació de Girona també cofinança l’actuació en un 25%.

En aquest context, l’Ajuntament d’Anglès ja ha adjudicat la contractació de la construcció d’una rèplica d’una de les barques de llibant que creuaven el Ter i comunicaven Anglès i Sant Julià de Llor. Serà doncs l’Associació d’Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell qui elaborarà el projecte executiu de construcció de la barca i s’encarregarà de la seva construcció. Alhora, s’aprofitarà el procés de fabricació de la barca per a formar a joves del territori en el treball artesanal de la fusta.

Aquesta barca formarà part de l’espai expositiu de La Burés i es podrà utilitzar al riu en jornades educatives i festives. La recuperació de la memòria de la barca de llibant a través de la construcció d’una rèplica rau en la seva importància com a element patrimonial i etnològic, doncs va caracteritzar el paisatge fluvial de les comarques gironines durant molts anys. Aquestes barques són testimoni de l’extraordinària activitat humana que es desplegava a l’entorn del riu, i alhora també ens permeten entendre la singularitat ecològica del Ter. L’objectiu és doncs donar a conèixer al públic més ampli possible aquest element tant emblemàtic vinculat al Ter i l’ofici de barquer.

Avui, el Restaurant La Barca de Sant Julià de Llor està ubicat a l’antiga casa del barquer de Sant Julià de Llor, i rep precisament el nom de La Barca perquè en aquest punt es trobava l’antic pas de barca que creuava el riu Ter fins a Anglès. Fou Lluís Boada qui, a partir de l’any 1932, es va encarregar de creuar la gent d’un costat a l’altre, oferint-los menjar i beguda a la seva pròpia taverna. Cobrava als usuaris 10 cèntims de pesseta els dies feiners i 5 cèntims els diumenges, i oferia trajectes fixes de bon matí i a la tarda per aquells que anaven a treballar, entre els quals es trobaven els obrers de la Fàbrica Burés.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.