Construir un futur resilient pel que fa a el clima – Nova Estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic

0
432

26.2.21

La Comissió Europea ha adoptat avui una nova Estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic, que estableix el camí per preparar davant els efectes inevitables de el canvi climàtic. Si bé la UE fa tot el que està al seu abast per mitigar el canvi climàtic, tant a nivell nacional com internacional, també hem d’estar preparats per fer front a les seves conseqüències inevitables. Des onades de calor mortíferes i sequeres devastadores, fins a boscos i costes delmades, erosionats per l’augment de el nivell de la mar, el canvi climàtic ja està passant factura a Europa i a tot el món. Sobre la base de l’Estratègia d’adaptació al canvi climàtic de 2013, l’objectiu de les propostes d’avui és passar de la comprensió de el problema a el desenvolupament de solucions, i de la planificació a l’aplicació.
 
El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «La pandèmia de COVID-19 ha estat un brusc recordatori que una preparació insuficient pot tenir conseqüències nefastes. No hi ha cap vacuna contra la crisi climàtica, però encara podem combatre-la i preparar-nos per als seus efectes inevitables, que ja es perceben tant dins com fora de la Unió Europea. La nova Estratègia d’adaptació al canvi climàtic ens equipa per accelerar i intensificar els preparatius. Si ens preparem avui, demà encara podrem construir un futur resilient a el canvi climàtic».
 
Les pèrdues econòmiques derivades d’uns fenòmens meteorològics extrems cada vegada més freqüents estan augmentant. A la UE, aquestes pèrdues ja representen per si soles una mitjana de més de 12 000 milions EUR a l’any. Estimacions prudents mostren que exposar l’economia actual de la UE a un escalfament global de 3. ° C per sobre dels nivells preindustrials donaria lloc a pèrdues anuals de al menys 170 000 milions EUR. El canvi climàtic no només afecta l’economia, sinó també a la salut i el benestar dels europeus, que pateixen cada vegada més onades de calor; el desastre natural més mortífer de 2019 a tot el món va ser l’onada de calor europea, amb 2500 morts.
 
La nostra acció en matèria d’adaptació al canvi climàtic ha d’implicar tots els sectors de la societat i tots els nivells de governança, tant dins com fora de la UE. Treballarem per construir una societat resistent a el canvi climàtic millorant el coneixement dels impactes climàtics i les solucions d’adaptació; intensificant la planificació de l’adaptació i les avaluacions dels riscos climàtics; accelerant les mesures d’adaptació; i ajudant a reforçar la resiliència enfront del canvi climàtic a escala mundial.
 
Una adaptació més intel·ligent, ràpida i sistèmica
 
Les mesures d’adaptació s’han de basar en dades sòlides i eines d’avaluació de riscos que estiguin a disposició de tots, des de les famílies que compren, construeixen i renoven habitatges fins a les empreses de regions costaneres o els agricultors que consideren què collir. Per aconseguir-ho, l’estratègia proposa mesures que impulsen les fronteres de el coneixement en matèria d’adaptació, de manera que puguem recopilar més i millors dades sobre els riscos i les pèrdues relacionats amb el clima, posant-los a disposició de tots. La Plataforma Europea d’Adaptació a Clima (Climate-ADAPT) es millorarà i ampliarà, i se li afegirà un observatori sanitari específic per millorar el seguiment, l’anàlisi i la prevenció dels efectes del canvi climàtic en la salut.
 
El canvi climàtic té repercussions en tots els nivells de la societat i en tots els sectors de l’economia, de manera que les mesures d’adaptació han de ser sistèmiques. La Comissió seguirà incorporant consideracions de resiliència enfront del canvi climàtic en tots els àmbits polítics pertinents. Donarà suport al desenvolupament i l’aplicació d’estratègies i plans d’adaptació amb tres prioritats transversals: integrar l’adaptació a la política macropresupuestaria, solucions basades en la naturalesa per a l’adaptació i mesures locals d’adaptació.
 
Intensificació de l’acció internacional
 
Les nostres polítiques d’adaptació al canvi climàtic han d’estar a l’altura del nostre lideratge mundial en la mitigació del canvi climàtic. L’Acord de París va establir un objectiu mundial en matèria d’adaptació i va destacar que l’adaptació era un factor clau per al desenvolupament sostenible. La UE promourà enfocaments subnacionals, nacionals i regionals d’adaptació, centrant-se específicament a l’Àfrica i els petits Estats insulars en desenvolupament. Augmentarem el suport a la resiliència i preparació internacionals davant el canvi climàtic mitjançant el subministrament de recursos, donant prioritat a l’acció i augmentant l’eficàcia, reforçant el finançament internacional i a través de compromisos i intercanvis mundials en matèria d’adaptació. També treballarem amb socis internacionals per satisfer la bretxa en finançament internacional de la lluita contra el canvi climàtic.
 
Context
 
El canvi climàtic s’està produint avui, de manera que hem de construir un demà més resilient. El món acaba de concloure el decenni més càlid registrat, durant la qual el títol de l’any més càlid va ser superat vuit vegades. La freqüència i la gravetat dels extrems climàtics i meteorològics estan augmentant. Aquests extrems van des incendis forestals sense precedents i onades de calor just per sobre de l’cercle àrtic fins sequeres devastadores a la regió mediterrània, i des huracans que arrasen les regions ultraperifèriques de la UE fins boscos delmats per brots sense precedents d’escarabat perforador de l’escorça a Europa central i oriental. Els esdeveniments d’aparició lenta, com la desertització, la pèrdua de biodiversitat, la degradació de les terres i els ecosistemes, l’acidificació dels oceans o l’augment de el nivell de la mar, són igualment destructius a llarg termini.
 
La Comissió Europea va anunciar aquesta nova Estratègia d’adaptació al canvi climàtic, més ambiciosa, en la Comunicació sobre el Pacte Verd Europeu, després d’una avaluació de l’Estratègia Europa 2013, realitzada en 2018, i una consulta pública oberta entre maig i agost de 2020. la proposta de Llei Europea de Clima posa les bases per a una major ambició i coherència política en matèria d’adaptació. Integra en el Dret de la UE l’objectiu global d’adaptació de l’article 7 de l’Acord de París i l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13. La proposta compromet a la UE i als Estats membres a seguir avançant per impulsar la capacitat d’adaptació, reforçar la resiliència i reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic. La nova Estratègia d’adaptació contribuirà a fer realitat aquests avanços.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.