19.11.13 – BARCELONA • Barcelonès

Conveni entre administracions i entitats municipalistes per desmuntar rumors sobre la diversitat

0
330

La finalitat és la de trencar rumors infundats que existeixen sobre la diversitat i promoure la convivència, la igualtat de tracte i la no discriminació entre les persones.

La Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, han  signat un nou conveni per col·laborar en una estratègia per a tot Catalunya amb la finalitat de trencar rumors infundats que existeixen sobre la diversitat i promoure la convivència, la igualtat de tracte i la no discriminació entre les persones.
 
Aquest nou conveni, que se signa per segon any entre les tres administracions públiques i en el qual s’han incorporat les dues entitats municipalistes (FMC i ACM), s’ha presentat avui en un acte que ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Barcelona. Han participat a la presentació la diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania, Mireia Solsona; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavi Amor; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; el comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve; i el director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bosch.
 
L’objecte d’aquest conveni és col·laborar interinstitucionalment en una estratègia per a tot Catalunya, amb la finalitat de trencar tòpics i rumors infundats que existeixen sobre la diversitat i en pro de la convivència. Per aquest motiu, les administracions i entitats signants treballaran de manera coordinada en tots els processos de l’estratègia mitjançant la cessió de materials, compartint i facilitant la difusió d’informació, i promovent la formació i la realització de campanyes conjuntes.
 
En la seva presentació, Mireia Solsona ha remarcat «la importància del compromís de les parts signants del conveni per tal de fer front a una situació a partir de falsos rumors que perjudiquen la convivència social en molts pobles i ciutats». En aquest sentit Solsona ha destacat «el treball que ja s’ha fet en aquest darrer any, en què 25 ajuntaments han participat en sessions formatives i d’orientació per fer front a aquest fenomen de la rumorologia sobre determinats privilegis per als col·lectius d’immigrants».
 
Tots els participants en l’acte han celebrat la signatura d’aquest nou conveni. Així, Miquel Esteve ha destacat que aquesta estratègia antirumors iniciada a Barcelona s’estengui per tot el país, per combatre de rel els rumors que afecten el col·lectiu d’immigrants. Per la seva part, Xavi Amor ha assenyalat que «és als carrers i a les places on es conviu amb la diversitat, on es construeix la convivència i on es difonen, malauradament, aquests rumors i prejudicis que corren imparables a gran velocitat i que malmeten aquesta confiança, i som els ajuntaments conjuntament amb la societat civil els que que fem front a aquest perill. En aquest objectiu és fonamental la suma, la voluntat ferma de totes les institucions públiques».
 
Per seva part, Miquel Buch ha manifestat que els «rumors poden fer molt mal als pobles, per la qual cosa és molt important combatre’ls, encara que molts hagin calat en la societat». Finalment, Xavier Bosch ha recordat que la feina que es fa des de la Generalitat és la de coordinar els diversos departaments que es veuen afectats per aquest fenomen de la rumorologia, especialment els de salut, benestar o educació, i que gràcies a Internet poden ser especialment actius. «El treball que fem –senyala Bosch– és una vacuna contra els conflictes socials i xenòfobs que hem de combatre, per assolir, acceptant la diversitat, tenir un país cohesionat».
 
L’acte s’ha completat amb una taula rodona sobre "Rumors i estereotips: és veritat tot el que es diu?", moderada pel periodista Carles Solà, en la qual han participat Carles Galve, comissionat d’Immigració de PIMEC comerç; Asmae Abriovel, mediadora intercultural de l’Alt Penendès; Francesc Cots, cap de Control de Gestió de l’Hospital del Mar; Xavier Casademont, politòleg i professor de la Universitat de Girona; i Lola López, directora del Centre d’Estudis Africans i Interculturalitat. 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.