LLEIDA • Segrià

Cooperatives de les Garrigues i la Vall del Corb creen el projecte ‘Paisatges Cooperatius’

0
3101

Abanderat per les cooperatives John-Fil (l’Espluga Calba), Al Centro la Vida (Maldà), Corremarges (la Sala de Comalats) i Tres Cadires (Arbeca), amb la intenció de buscar l’aprofitament dels sectors tèxtil, agroecològic, gastronòmic i cultural

La diputada Helena Martínez; l’alcalde de l’Espluga Calba, Josep Cunillera; la representant de la Cooperativa John-Fil, Montse Balcells; Eugènia González, de la Cooperativa Pontelana, i Sebastià Mata, de la Cooperativa Al Centro la Vida, han presentat aquest dimecres, a la sala de premsa de la Diputació, el projecte ‘Paisatges Cooperatius’.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per quatre cooperatives de les Garrigues i l’Urgell: Cooperativa John-Fil, Al Centro la Vida, Corremarges i Tres Cadires, de la unió de les quals neix Pontelana.

‘Paisatges Cooperatius’ és una iniciativa per connectar amb l’entorn més proper a través d’activitats que busquen l’aprofitament de les plantes i flors silvestres en diferents sectors: el tèxtil, l’agroecològic, el gastronòmic i el cultural. La iniciativa pretén viure i dinamitzar cadascun dels municipis per mantenir la biodiversitat que tant caracteritza les comarques de l’Urgell i les Garrigues. En aquesta línia s’ha manifestat Helena Martínez, que ha explicat que “aquest tipus d’iniciatives ens fan replantejar la forma com ens relacionem i com transformem l’economia. Esperem que actes com aquests ens serveixin per obrir aquest apartat i que siguin el pas previ per comptar amb més iniciatives com aquesta”.

Una de les raons importants per tirar endavant aquest projecte és el treball conjunt de les cooperatives de la Vall del Corb i les Garrigues que impulsen aquestes activitats per millorar la zona creant una comunitat enxarxada i que es preocupa per la conservació sostenible del món. Així, cadascuna de les activitats relacionades amb les cooperatives organitza una ruta guiada per l’entorn per descobrir, gràcies al treball de la cooperativa Corremarges, els diferents tipus de plantes que hi ha a cada indret, ja siguin tintòries, comestibles o licoreres, tal com han assenyalat Eugènia González i Montse Balcells.

Josep Cunillera ha destacat que “és molt bo que cooperatives del territori s’ajuntin per fer activitats que poden ser profitoses, en general, per a tota la societat, i més en temes com el de les plantes naturals i com es poden utilitzar”.

Per la seva banda, Sebastià Mata ha recordat que les quatre cooperatives s’han unit “per tal que Pontelana passa a ser una a una cooperativa que segueixi intercooperant amb la natura, perquè el que intentem és un canvi de paradigma en la relació de les persones amb el seu entorn”.

El dissabte dia 9 es fa la primera activitat a l’Espluga Calba, amb una visita a la cooperativa tèxtil en actiu més antiga de Catalunya (Cooperativa John-Fil), a les 10.00 hores). Com a segona activitat es proposa una ruta per les plantes tintòries, per descobrir les plantes silvestres (10.30 hores), un taller de tints naturals (12.30 hores) i un taller de cloenda de la jornada (16.00 hores).

Es duran a terme les activitats següents:

  • 14 de maig, a càrrec de la Cooperativa al Centro la Vida, de Maldà, a l’entorn de les plantes comestibles.
  • 4 de juny, a càrrec de la Cooperativa Tres Cadires, d’Arbeca, a l’entorn de les plantes licoreres.
  • 18-19 de juny, presentació de la nova Cooperativa Pontelana, a l’Espluga Calba.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.