El mes de desembre el Pacte dels Alcaldes va estar en boca de tots durant l’esdeveniment més important de la UE sobre les ciutats i regions, a la COP21, inaugurat per Maroš Šefčovič i Markku Markkula, Vicepresident de la Comissió Europea i el president del Comitè de les Regions, respectivament
De fet, el Pacte dels Alcaldes va entrar recentment en una nova fase amb l’adopció de l’objectiu de la UE 2030 amb la reducció de GEH, la integració de les qüestions d’adaptació i l’obertura de la iniciativa a totes les autoritats locals de tot el món, que era precisament el tema central de l’esdeveniment.
En el seu discurs d’obertura, el vicepresident de la UE Šefčovič, va expressar la seva convicció que “les ciutats i les regions han d’estar a l’avantguarda de l’acció pel clima” i va elogiar el Pacte dels Alcaldes com un model reeixit. “Anem a transformar el Pacte dels Alcaldes en una aliança global, obert a qualsevol persona disposada a unir les seves forces”, va dir Šefčovič. Va afegir que la Comissió Europea està disposada a oferir 60 milions d’euros per a aquest Pacte d’Alcaldes Mundial per desenvolupar i adaptar a la gran varietat de països.
Els líders locals de Durban (Sud-àfrica), Nairobi (Kenya), Dakar (Senegal) i Bangangté (Camerun) discuteixen específicament l‘extensió del Pacte dels Alcaldes a l’Àfrica subsahariana. L’alcalde de Durban, James Nxumalo, va dir: “Les ciutats que aborden el canvi climàtic són més eficaços, pel que és vital que els líders locals siguin reconeguts com a actors clau en la reducció d’emissions i en la implementació de mesures d’adaptació al canvi climàtic”.
“El Pacte dels Alcaldes és un perfecte exemple d’èxit de governança multinivell en la política climàtica: ofereix resultats i supera l’ambició nacional. Fa que tots treballin junts i uneixin recursos”, va dir el president del CDR Markkula. “La globalització del Pacte dels Alcaldes és una bona notícia tant per la justícia climàtica com pel desenvolupament sostenible”.
*A text from ‘the Covenant of Mayors’