El consistori donarà feina a 300 aturats de llarga durada durant 6 mesos en àmbits com el civisme, l’educació o l’atenció a la gent gran
(D’esquerra a dreta) La Cristina i la Raquel, contractades des de fa una setmana com a agents cíviques per l’Ajuntament de Cornellà, xerren amb un veí de la ciutat al barri Centre.
L’Ajuntament de Cornellà invertirà al llarg de l’any més de 2 milions d’euros en plans d’ocupació. L’actuació permetrà contractar des d’ara i fins el mes de març vinent 300 persones aturades de llarga durada i amb risc d’exclusió social durant un període de sis mesos, per a fer feines en àmbits com el civisme, l’educació o l’atenció a la gent gran, entre d’altres. "El que volem és garantir una millora de la vida d’aquestes persones, almenys durant sis mesos, i potser, en alguns casos, això pot suposar tenir dret a una prestació", ha explicat la tinent d’alcalde de Presidència, Emilia Briones, qui assegura que invertir des d’un ajuntament 2 milions d’euros en la lluita contra l’atur "ja és tot un èxit"
La inversió per impulsar els plans prové en un 79% dels recursos propis de l’Ajuntament, mentre que el 21% restant està finançat amb fons que l’Àrea Metropolitana de Barcelona destina als municipis per al foment de l’ocupació.
Uns dels primer beneficiaris d’aquests plans d’ocupació de Cornellà han estat cinc dones i un home que des de la setmana passada, i després d’un període de formació, han començat a treballar com a agents cívics, per fomentar la convivència i el civisme entre la població. Cada tarda de dilluns a divendres recorren per parelles diferents barris de la ciutat fent tasques d’informació, sensibilització i detecció de problemes.
"Treballar em dóna vitalitat i higiene mental"
"Estic molt contenta", ha explicat a l’ACN la Maite, una de les aturades que ha començat a treballar gràcies als plans d’ocupació com a agent cívic. Té 48 anys i en fa quatre que està a l’atur. És mare soltera i té dues filles, la petita de només cinc anys. "Gràcies a això, a mi m’han donat una oportunitat, perquè ho necessito econòmicament i perquè em dóna una energia vital i una higiene mental que necessitava", explica.
Tant ella com les seves companyes treballaran fins el mes d’octubre, cinc hores diàries com a agents cíviques amb un sou de 600 euros al mes. "En la relació qualitat preu, el sou està molt bé", afirma la Maite, que abans de perdre la feina es dedicava al sector tèxtil, en la vessant del màrqueting.
Igual de contenta està la Cristina, ella té 27 anys i és universitària. "Per a mi això és una bocanada d’aire fresc, que necessitava molt". Està acabant la carrera d’Història i feia dos anys que estava a les llistes del SOC "buscant feina per tot arreu", sense èxit. Assegura que tenir aquest treball per sis mesos l’ajuda econòmicament però sobretot, també, "a sentir-te una mica més útil".
Com elles, actualment ja s’han incorporat en contractes laborals temporals a l’Ajuntament de Cornellà 60 persones. Altres de les feines que s’han ofert són d’obres de manteniment i millora de la via pública o equipaments, i també s’han fet contractacions d’auxiliar d’administració per donar un cop de mà als serveis municipals. La resta, fins a les 300 contractacions, es faran després de l’estiu durant el mes d’octubre i s’allargaran fins el mes de març del 2014.
Les persones escollides han estat triades de les llistes de les Oficines d’Ocupació de la Generalitat residents a la ciutat, tenint en compte la seva situació social i també els seus nivells d’estudis i formació. En aquest sentit, per exemple, el proper mes d’octubre es posaran en marxa uns contractes de reforç educatiu a les escoles que oferirà, fora de les hores lectives, reforç en matemàtiques i comprensió lectures en algunes escoles triades de la ciutat. En aquest cas, ha explicat Briones, els beneficiars seran aturats vinculats a l’educació i la psicopedagogia. El mes d’octubre també es contractaran persones per atendre a la gent gran.