6.09.12 – MADRID

De Guindos a la delegació de Merkel: “Espanya està fent ara el que Alemanya va fer fa deu anys”

0
307

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha defensat la solidesa de l’economia espanyola davant la delegació d’empresaris alemanys que acompanyen Angela Merkel a la reunió que manté aquest dijous a La Moncloa amb el president del govern espanyol. A l’acte d’obertura de la trobada empresarial hispano-alemanya que ha tingut lloc al mateix complex, De Guindos ha recordat que "Espanya és una economia sostenible" que "està fent ara el que Alemanya va fer fa deu anys", i ha destacat que el govern de Mariano Rajoy lidera "el major esforç de reducció del dèficit públic de tot Europa". Per aquest motiu s’ha mostrat "convençut" que en "l’entorn de solidaritat de la UE" l’economia espanyola "tornarà a créixer".
 
De Guindos ha obert d’aquesta manera la cimera empresarial que se celebra en paral·lel a la reunió entre els mandataris espanyol i alemany. Una trobada que se celebra amb la mirada posada a l’actuació del Banc Central Europeu (BCE) i la possibilitat que el seu president, Mario Draghi, activi finalment la compra de deute públic de l’Estat i d’Itàlia. El president espanyol espera que la reunió serveixi per enfortir la cooperació entre els dos països i per dissipar els recels d’Alemanya, que tem que el coixí del BCE pot portar els governs espanyol i italià a endarrerir les polítiques d’austeritat i reducció del dèficit.
 
El ministre d’economia ha recordat a la delegació alemanya que l’executiu espanyol no només està fent un esforç important de reducció del dèficit públic equivalent a 7 punts del PIB, sinó que aquest esforç és el més destacat de tota la OCDE i permetrà millorar la competitivitat, el mercat laboral i les finances públiques en breu. 
 
En aquest sentit ha recordat que el Congrés ha aprovat una llei que compromet totes les administracions en la reducció la despesa i l’endeutament. "Estem convençuts que això tindrà conseqüències notables i molt positives per a l’economia espanyola", ha dit, alhora que ha recordat que cal que aquest esforç tingui lloc en un "entorn de solidaritat de la UE". 
 
Segons el ministre, actualment la despesa en sanitat i dependència a l’Estat es troba al 17%, i per tant és inferior a altres països com Alemanya. Amb tot, ha dit, el govern espanyol ha posat en marxa mesures per reduir les despeses estructurals i les necessitats d’endeutament a llarg termini per a l’Estat estan al mateix nivell que altres estats europeus. 
 
Pel que fa a la banca, De Guindos ha destacat les modificacions normatives que obliguen les entitats a triplicar les seves provisions de fons per als actius problemàtics, un fet que porta el sector bancari a situar-se en bona posició als rànquings de la banca europea sobre liquiditat i balanços. 
 
En aquest marc, ha recordat que las reforma laboral ha estat un "pas important" en la competitivitat de l’Estat i ha apuntat que l’any que ve Espanya tindrà una situació d’estabilitrat entre el deute públic i el PIB per primera vegada des del 2007. A més, ha afirmat que l’Estat "està ben preparat per plantar cara als reptes de l’envelliment". 
 
"Són fets objectius de l’economia espanyola", ha dit, "que marcaran el futur comportament de la nostra economia" i que enllacen amb una política econòmica del govern espanyol que busca apuntalar aquest creixement. 
 
Mesures "alternatives" per al finançament de pimes
 
A més, ha promès que l’agenda reformista del govern espanyol, "continuarà en els pròxims mesos" amb lleis com la de la unitat de mercat, la dels organismes reguladors, amb la reforma energètica i el desenvolupament de "noves fonts de finançament" per a pimes que seran "alternatives" a les actuals. També ha destacat el Fons de Liquiditat Aautonòmic i la reforma financera. 
 
Els empresaris alemanys avalen les reformes
 
La seva intervenció ha anat seguida de la del president de la Confederació de la Indústria Alemanya (BDI), Hans Peter Keitel, que ha recordat que la indústria alemanya està "total i absolutament a favor de la nostra moneda comuna" un fet que reflecteix "gran part de la responsabilitat històrica Alemanya". 
 
Keitel ha destacat els esforços de consolidació a Espanya i Itàlia i ha recordat que a Alemanya l’ajustament ha estat difícil i ha comportat deu anys de feina. Segons ha apuntat, la recuperació "no s’aconsegueix de la nit al dia" i els resultats no es veuen fins que no "canvia la tendència". 
 
En aquest sentit, Keitel s’ha mostrat convenút que cal posar de manifest els èxits que l’Estat ja ha aconseguit en lluita contra el dèficit i ha recordat que cal "unitat" a Europa per assegurar-los. En aquest punt, ha afirmat que el que està fent el govern espanyol porta a una economia "sostenible" i a la convergència de les economia estatals europees.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.