21.06.13 – LUXEMBURG

De Guindos defensa que els dipòsits de més de 100.000 euros de pimes i particulars estaran “absolutament protegits”

0
473

El ministre d’Economia assegura que "ningú qüestiona" la seva protecció en cas de nous rescats financers


El ministre espanyol d’Economia Luis de Guindos, amb el seu homòleg irlandès, Michael Noonan.
El ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, ha defensat aquest divendres que els dipòsits de més de 100.000 euros en mans de petites i mitjanes empreses (pimes) i particulars estaran "absolutament protegits" en cas de nous rescats financers. Abans d’entrar a la reunió de l’Ecofin que se celebra a Luxemburg on s’ha de debatre sobre la nova directiva per resoldre crisis bancàries, De Guindos ha dit que "ningú qüestiona" la protecció d’aquest tipus de dipòsits. "Ja està pràcticament acordat", ha indicat el ministre espanyol. De Guindos també ha reiterat que els dipòsits per sota dels 100.000 euros són "sacrosants".
Els ministres d’Economia dels 27 estats membres de la Unió Europea debaten a Luxemburg què es farà amb els grans dipositaris dels bancs en futures crisis financeres. El debat és especialment viu després de la situació de Xipre, on primer es va exigir una quitació als petits estalviadors que finalment només va afectar els que tenien més de 100.000 euros al banc. "Hi ha un acord ja molt general", ha destacat De Guindos. 
La proposta debatuda a Luxemburg deixaria completament protegits als estalviadors amb menys de 100.000 euros al compte, i segons De Guindos, també als particulars i pimes que tinguessin quantitats per sobre d’aquesta xifra al banc. Amb tot, la mesura encara s’ha d’acordar, i no es descarta que pimes i particulars amb grans dipòsits poguessin haver d’assumir pèrdues, encara que fos com a últim recurs, després de les quitacions als inversors amb accions, preferents i bons de l’entitat. 
Aquest tipus d’operacions per rescatar de forma ‘interna’ una entitat en fallida serien el pas previ d’una possible recapitalització directa per part del fons de rescat europeu. Les normes de la recapitalització acordades per l’Eurogrup aquest dijous a la nit preveuen que només s’utilitzi aquesta possibilitat com a últim recurs, i un cop exhaurides tota la resta d’opcions. 
A més, els ministres també han obert la porta a la recapitalització directa retroactiva, el que permetria que Espanya o Irlanda no haguessin d’assumir com a deute públic el cost del rescat als seus sistemes financers. El ministre Luis de Guindos ha dit aquest divendres que aquesta opció "és una bona notícia per Espanya" i tot i que sempre ha insinuat que no preveu acollir-s’hi, ha afegit que li agrada "tenir el màxim d’alternatives possibles des del punt de vista del finançament". 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.