Descobriu la calefacció solar com una forma eficaç de descarbonitzar el sistema de calefacció de districte de la vostra ciutat i com algunes ciutats han implementat amb èxit aquests projectes a tot Europa.
A mesura que les ciutats s’esforcen per fer la transició cap a un futur baix en carboni, poden fer avenços significatius descarbonitzant els seus sistemes de calefacció urbana. En el nostre webinar més recent “Calefacció solar: com poden les ciutats descarbonitzar els seus sistemes de calefacció urbana?”, organitzat juntament amb la Tasca 68 Calefacció solar eficient de l’IEA SHC, vam destacar el potencial de les tecnologies de calefacció solar. S’ha demostrat que les plantes de calefacció solar es poden instal·lar a tot Europa, oferint una solució provada i sostenible.
Avantatges de la calefacció solar per a la calefacció urbana
La tecnologia de calefacció solar ofereix nombrosos avantatges que van més enllà de la descarbonització. En primer lloc, millora la seguretat del subministrament energètic, reduint la dependència dels combustibles fòssils. Mitjançant l’ús d’energia solar abundant, les ciutats poden garantir un subministrament de calor estable i fiable per als seus residents. A més, la calefacció solar manté la calor assequible a llarg termini, proporcionant beneficis econòmics tant a la comunitat com a les llars individuals. La instal·lació i el manteniment de sistemes de calefacció solar també creen oportunitats laborals locals, contribuint al creixement econòmic regional. En particular, moltes de les tecnologies de calefacció solar es fabriquen a Europa, la qual cosa impulsa encara més l’economia local.
Instal·lacions i capacitat d’èxit
Els sistemes de calefacció solar han estat implementats amb èxit per diverses entitats, incloses empreses privades, municipis i comunitats energètiques. Un exemple notable és la ciutat de Mengsberg a Alemanya, on una comunitat energètica ha aprofitat la calefacció solar per subministrar calefacció urbana. Aquestes instal·lacions han demostrat que la calefacció solar pot cobrir aproximadament el 20% de la demanda de calor d’una xarxa de calefacció urbana. Amb la integració d’un sistema d’emmagatzematge estacional, aquesta xifra es pot augmentar fins al voltant del 60%, encara que el rang típic s’aproxima al 40%. En combinar la calefacció solar amb altres fonts de calor com la biomassa, les ciutats poden reduir encara més la pressió sobre els recursos de biomassa. La calefacció solar pot cobrir la totalitat de les necessitats de calefacció durant l’estiu, permetent el manteniment de les calderes de biomassa, optimitzant-ne l’eficiència i allargant-ne la vida útil.
El cas de Friesach, Àustria
La ciutat de Friesach a Àustria és un exemple inspirador d’una instal·lació de calefacció solar reeixida. Motivat pel desig d’augmentar l’ús d’energies renovables i impulsar la creació de valor local, Friesach va instal·lar un sistema de calefacció solar el 2019. L’èxit del projecte es va atribuir a diversos factors, com ara subvencions a nivell federal i nacional, la disponibilitat de sòl adequat, associacions sòlides i compromís polític. Un aspecte clau va ser la capacitat de connectar el patrimoni històric de la ciutat medieval amb un subministrament energètic modern, orientat al futur, que va ressonar a la comunitat.
El cas de Friesach també ens ensenya que a l’hora d’implementar sistemes de calefacció solar, és fonamental abordar els problemes d’ús del sòl i les preocupacions ambientals. Això també va ser clau per aconseguir que tothom s’incorporés al projecte. La col·laboració amb totes les parts interessades, incloses les ONG ambientals, és vital per minimitzar l’impacte sobre la biodiversitat. Les estratègies poden incloure la instal·lació de camps solars a una alçada suficient per permetre l’accés a la terra per als animals de pastura o seleccionar acuradament llocs que minimitzin la interrupció dels hàbitats de la vida salvatge.
El cas de Salaspils, Letònia
L’empresa energètica municipal de Salaspils, Letònia, va transformar amb èxit el seu antic sistema de calefacció urbana de l’era soviètica, que depenia principalment dels combustibles fòssils, en un sistema modern i sostenible. L’empresa va aconseguir un impressionant 95% d’energia renovable i un subministrament de recuperació de calor combinant la calefacció solar amb la biomassa. La transformació va ser possible gràcies a un enfocament gradual que va començar amb una caldera d’estella de llenya de 7 MW el 2012 i va acabar amb el camp de col·lectors solars de 15 MW el 2019. Posteriorment, es van atreure fons de la UE per finançar la instal·lació solar. Un aspecte destacable del sistema és l’ús d’un dipòsit d’acer de 8.000 m3 per a l’emmagatzematge de calor, que permet l’aprofitament de l’energia solar fins i tot durant períodes de poca llum solar fins a cinc dies. Paral·lelament, l’empresa va implementar mesures per reduir les pèrdues de calor de les canonades de distribució del 22% a menys del 10%, optimitzant encara més l’eficiència del sistema.
Torna a mirar la primera sessió del nostre seminari web per saber-ne més, o consulta aquest fulletó de l’Agència Internacional de l’Energia per saber-ne més!
Com puc implementar la calefacció solar a la meva ciutat?
Per obtenir una guia més pràctica sobre com planificar una planta de calefacció de districte solar a la vostra ciutat o poble, no us perdeu la segona sessió de la nostra sèrie de seminaris web sobre calefacció solar. Aprendràs alguns consells i trucs per al procés de planificació, com trobar terrenys i licitar per a la calefacció solar, com integrar la calor solar a la teva xarxa de calefacció urbana existent i més sobre les oportunitats d’energia solar tèrmica per a les ciutats.