01.07.13 – VILADECANS • Baix Llobregat

Desconcert entre els alcaldes i les entitats socials per la posició del Govern sobre l’Hospital de Viladecans

0
395

L’anunci del Departament de Salut de mantenir el centre en hospital "bàsic" aixeca les crítiques del territori que defensa la seva condició actual de "referència"


Imatge de l’entrada principal de l’Hospital de Viladecans, aquest dimecres, en què els sindicats han convocat una protesta davant el centre.
L’anunci del Departament de Salut de mantenir l’Hospital de Viladecans com a centre "general bàsic de referència per a les poblacions de Viladecans, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Begues, tal i com ha estat des de la seva posada en funcionament", ha aixecat de nou el desconcert dels alcaldes, les entitats socials i els sindicats del territori. Aquests consideren que el comunicat, penjat la setmana passada a la web del Govern, no aclareix el futur del centre i és contradictori. "Com pot ser un hospital bàsic i mantenir l’activitat i funcions actuals, que el situen com a centre de referència?", es pregunta l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, en declaracions a l’ACN.
Per Ruiz el citat comunicat del Govern és del tot "confús" i més que aclarir quin serà el futur de l’hospital públic, que dóna servei a una població de 200.000 habitants de la zona, afegeix més contradiccions. "Passar a ser un centre hospitalari bàsic suposa, a la pràctica, una reducció dels serveis i especialitats que es donen actualment, i per tant significa que deixaria de ser el centre de referència que és", diu Ruiz, qui reitera que afirmar totes dues coses en una mateixa frase és contradictori.
L’alcalde però va més enllà i es pregunta que vol dir el Govern quan en el comunicat afirma que "s’establiran aliances estratègiques i de coordinació" amb els hospitals de Sant Boi i Bellvitge per treballar en xarxa i oferir una millora de la qualitat assistencial. "Amb quins metges i quins equips es faran aquestes aliances? I això vol dir que l’Hospital de Viladecans perdrà personal a favor de l’Hospital de Sant Boi?".
"Estem davant una privatització encoberta de l’Hospital de Viladecans"
Tant l’alcalde de Viladecans, com el de Gavà o el de Castelldefels, han estat molt crítics amb l’opció de fer dependre l’Hospital de Viladecans del Sant Boi, perquè el primer és públic, pertany a la xarxa de l’Institut Català de Salut (ICS), mentre que el segon és concertat, impulsat per una ordre religiosa. "Un hospital públic no pot passar a dependre d’un hospital privat", critica Ruiz, qui opina que les intencions del Govern són "dur a terme una privatització encoberta del centre de Viladecans, per passar a mig termini a la seva absorció total per part de l’Hospital privat de Sant Boi". Un centre, aquest últim, que es va inaugurar el juny del 2010 amb la previsió d’atendre una àrea de 300.000 habitants de la comarca.
En el mateix sentit es manifesta l’Ajuntament de Gavà, que en un nou comunicat recent reitera el seu rebuig a la decisió del Govern de "degradar l’Hospital de Viladecans" amb un pla que preveu la reducció dels serveis que s’ofereixen actualment i que "relega el centre al paper d’hospital bàsic perdent la condició d’hospital de referència". L’Ajuntament alerta també de l’impacte social i econòmic que suposaria la derivació de pacients i cartera de serveis a l’hospital concertat de Sant Boi.
Gavà afegeix a més, que l’últim comunicat del Departament de Salut "rebutja les principals reivindicacions del territori", que continuen sent, afegeix, mantenir l’hospital com a centre de referència a la zona i desencallar el projecte d’ampliació i millora de l’hospital que es va acordar amb el tripartit i que l’actual Govern de la Generalitat ha suspès sense nova data.
"L’Hospital de Viladecans és una peça bàsica en el sistema de benestar de les nostres ciutats", ha destacat també en alguna ocasió l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, qui també critica la intenció del Govern de convertir el centre "en un hospital lleuger de dia". També en el seu cas, Reyes defensa no només que es mantingui l’activitat actual de l’hospital sinó que es concreti el projecte d’ampliació.
Amb tot, els alcaldes recorden el compromís que van obtenir del director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, en una reunió mantinguda el passat 19 de juny al mateix Hospital de Viladecans i on "el Govern es va comprometre a negociar i dialogar amb el territori per trobar una sortida consensuada" sobre el futur de l’Hospital, recorda l’alcalde de Viladecans.
El comunicat del Departament de Salut també ha aixecat les protestes dels veïns, entitats socials i sindicats agrupats en la constituïda Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans. Precisament, aquesta agrupació ha convocat per aquest dimarts a la tarda, davant l’entrada principal del centre, una concentració de protesta amb un punt de recollida de firmes a favor del manteniment de l’hospital com a centre de referència.

En un comunicat emès aquest dilluns, la Plataforma expressa la seva "sorpresa permanent" davant la posició del Govern de voler "degradar" el centre de Viladecans que des de fa anys ve demostrant unes resultats excel·lents a favor, afegeixen, d’un centre privat de la Xarxa Hospitalària d’Utilitat Pública (XHUP), que asseguren actualment té un nivell inferior en atenció i resultats.
Al parer de la Plataforma, la decisió del Govern té a veure amb el dèficit econòmic que arrossega l’Hospital de Sant Boi i no amb la millora de la qualitat assistencial, la reducció de les llistes d’espera o l’estalvi en recursos públics. "Simplement es tracta del traspàs de certa activitat i algunes especialitats d’un hospital públic a un de privat", afirmen.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.