L’Ajuntament de Lleida ha contractat aquesta campanya d’estiu deu mediadors socioculturals que s’encarreguen de vetllar per l’ús responsable i segur de les set piscines municipals de la ciutat, per part dels usuaris i especialment dels nouvinguts, pel desconeixement que poden tenir de la normativa referent al bany i al funcionament de les instal·lacions i així prevenir que hi puguin haver accidents. La Paeria porta anys duent a terme la iniciativa però aquest estiu l’ha implementat de forma generalitzada per contribuir al procés d’integració de les persones a la ciutat, segons ha destacat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que aquest dijous ha visitat els mediadors a les piscines de Balàfia.
Enguany són deu els mediadors que exerceixen aquesta tasca: dos romanesos, quatre magrebins, un senegalès, una uruguaiana i un català. Tots ells van identificats amb una samarreta identificativa en què s’hi llegeix "Mediador sociocultural".
Ros ha explicat que el servei ajuda especialment a les persones que no tenen vivències com un s’ha de comportar a l’aigua ni quina és la normativa de funcionament de les piscines. Així, els mediadors s’encarreguen de traslladar als usuaris les normatives.
L’alcalde de Lleida ha posat d’exemple els talls de digestió i ha dit que es donen més en persones provinents de la immigració que entre les autòctones "que ja han tingut una formació en aquest sentit a l’escola", segons es desprèn de les estadístiques d’anys anteriors.
Un altre dels aspectes pels quals han de vetllar els mediadors és per l’ús de la vestimenta, sobretot pel fet d’estar en vigor l’ordenança de civisme i convivència que prohibeix l’accés a equipaments municipals amb peces de vestir com ara el burca o el nicab, que tapin tot el rostre. De moment no hi ha hagut cap problema en aquest sentit a les piscines municipals però en cas que es donés "s’informarà i s’aplicarà normativa", ha dit el regidor d’Esports, Txema Alonso.
Un dels mediadors, Omar Charah, ha explicat que entre les principals recomanacions que han de fer hi ha la d’evitar que es facin jocs perillosos a les piscines, que no es molesti l’altra gent i recordar que tothom té dret de banyar-se, entre altres. Tot i això ha explicat que de moment no s’han trobat amb cap problema significatiu.
A la vegada al projecte de mediació, la Paeria segueix enguany amb la campanya de divulgació de normes bàsiques ‘Banya’t bé amb el Caragol Banyetes’ amb l’objectiu d’evitar accidents a les piscines. La campanya consisteix en repartir fulletons o en avisos per megafonia en sis llengües diferents.
Piscines accessibles
Aquest estiu totes les piscines municipals de Lleida són accessibles, després de les actuacions de millora dutes a terme l’any passat per la Paeria. Així mateix, es van instal·lar cadires adaptades a les piscines de Cappont, Pardinyes i Balàfia.
La ciutat de Lleida compta amb set piscines municipals que a més dels deu mediadors compten amb catorze socorristes. Estan obertes de les onze del matí fins dos quarts de vuit del vespre. El preu de l’entrada és de 3 euros, respecte els 2,10 del 2010 tot i que s’han mantingut els preus del abonaments. L’estiu del 2010 les piscines de Lleida van tenir 141.741 usuaris.