Diàleg de governança multinivell en temps de crisi

0
4464

“Necessitem una bona política en moments en què l’energia sostenible ja no és energia alternativa sinó energia convencional”

Julije Domac, membre de la Junta de Covenant, assessor especial del president croat, president de FEDARENE.

Així és com Julije Domac va obrir el taller de polítiques del Pacte sobre el diàleg de governança multinivell que va tenir lloc el passat 13 de juny de 2023, a la sorprenent ubicació del castell medieval de Kilkenny, Irlanda. 67 representants de parlaments nacionals, agències energètiques, regions i autoritats locals d’arreu d’Europa van debatre sobre el paper de les polítiques i la política en el viatge climàticament neutre dels nostres territoris i sobre per què i com es perceben de vegades com a barreres en lloc d’habilitadors de la transició energètica.

“La reducció de carboni és només el punt de partida. Hem de canviar els comportaments i hem de vincular cada cop més les accions amb les polítiques”

John Carley, defensor del Pacte, president de l’Agència d’Energia del Sud-est d’Irlanda.

El taller de polítiques va estar marcat pels exemples brillants de 2 alcaldes: Joe Malone, alcaldes de Kilkenny, que van arribar al taller en bicicleta per demostrar que el canvi és possible i donar exemple; i Vlasta Krmelj, alcaldessa de Selnica ob Dravi, Eslovènia, ja directora de l’Agència d’Energia i Clima de Podravje, que va decidir presentar-se a les eleccions locals per fer que la seva ciutat fos climàticament neutra.

“Després de 10 anys d’impulsar els polítics i els responsables de les decisions perquè fessin més per la neutralitat de carboni, vaig decidir fer-ho jo mateix i presentar-me a l’alcalde de Selnica ob Dravi. Perquè els alcaldes ho poden fer tot i seguir el que les agències energètiques suggereixen i els impulsen a fer”

Vlasta Krmelj, signant del Pacte, alcaldessa de Selnica ob Dravi.

Una veu conjunta aixecada entre l’audiència i els panelistes: els alcaldes i les ciutats han d’estar equipats amb eines i coneixements per prendre decisions d’eficiència energètica. La manca de mà d’obra qualificada, especialment en la cadena de la construcció, és una barrera ben coneguda per a la transició energètica, que, combinada amb la manca d’habilitats relacionades amb el clima dels responsables de decisions i polítiques i dels funcionaris, fa que les ciutats siguin extremadament difícils de fer-ho. implementar accions climàtiques i augmentar la resiliència dels seus territoris.

“Hi ha problemes de personal i capacitats. Tenim contractistes molt ocupats i preus impredictibles, cosa que complica la realització de les actuacions. Tenim famílies amb baixos ingressos per a les quals demanar l’adopció d’accions de reducció de carboni pot ser difícil, ja que tenen altres prioritats. Però nosaltres (l’Agència d’Energia del Sud-est d’Irlanda) estem treballant amb les autoritats locals, les empreses i les comunitats en general per ajudar-los”

JOHN CARLEY, DEFENSOR DEL PACTE, PRESIDENT DE L’AGÈNCIA D’ENERGIA DEL SUD-EST D’IRLANDA

Els responsables polítics nacionals, regionals i locals han de treballar junts per crear polítiques. La ciutadania i les comunitats locals no s’han d’oblidar i, en canvi, s’han d’incloure en el diàleg per prendre els compromisos adequats i implicar tothom en la transició energètica. Hi ha una gran necessitat d’omplir el buit entre les regions i les autoritats locals. Els partidaris del Pacte són aliats clau de les autoritats locals per donar-los suport en el desenvolupament dels seus PAES i en l’aplicació de diàlegs a diversos nivells amb els governs regionals i nacionals.

A la pregunta sobre com els governs nacionals es van relacionar amb les autoritats locals i regionals per fer front a la crisi energètica i el preu disparat de l’electricitat, les respostes dels panelistes i de l’audiència van destacar la visió a curt termini d’alguns governs nacionals en la implementació d’accions que van portar a bons efectes immediats, però que ara estan donant com a resultat més dificultats per a les autoritats locals, les empreses i les famílies de baixos ingressos. Un exemple és el que està passant a Croàcia, on la mesura implementada pel Govern per donar suport a les empreses i les llars va provocar un dèficit de l’empresa energètica, que es va fer càrrec de la diferència entre el preu de mercat de l’electricitat i el que paguen les empreses i les llars, dèficit que ara pagarà l’estat, és a dir, tots els ciutadans. Un altre exemple és el que està passant a Itàlia, on el Govern va posar en marxa una mesura de suport a la ciutadania, però que després va suposar uns beneficis addicionals per a l’empresa energètica, que ara es reinvertiran i no es redistribuiran a les pimes que, mentrestant, havien de tancar els seus. activitat perquè podien pagar les factures de la llum.

Però les polítiques i mesures nacionals no són les úniques que creen barreres potencials a la transició energètica dels territoris europeus. Les polítiques europees de vegades també en són la causa: en alguns casos, les polítiques de la UE que són bones i funcionen bé per als països grans, no tenen els mateixos efectes als països petits.

“Hi ha una necessitat de solidaritat energètica entre els països de la UE”. Si un país produeix més del que necessita, l’energia extra no s’ha de vendre a altres països amb preus competitius, sinó des d’un principi de solidaritat, assegurant preus assequibles”

Sandra Bencic, membre del Parlament croat.

Durant el taller de polítiques també es va parlar de la pobresa energètica. Els participants van defensar la necessitat d’implementar polítiques i fons cap a aquells que no es poden permetre implementar mesures d’EE. Irlanda és un exemple destacat en matèria de pobresa energètica. Aquí el Govern va finançar molt les mesures d’eficiència energètica, centrant-se en les persones de baixos ingressos. La taxa de renovació es va duplicar l’any passat i l’expectativa és continuar la tendència per a l’any vinent.

“L’electricitat s’està convertint en un dret constitucional i, com a tal, s’ha de garantir per a tothom, donant suport als ingressos baixos i a les llars en situació de pobresa energètica”

Vlasta Krmelj, signant del Pacte, alcaldessa de Selnica ob Dravi

Potser els responsables polítics nacionals i de la UE necessiten un nou enfocament de l’energia per considerar l’accés a l’energia com un dret del qual es beneficiaran tots els grups de la nostra societat i per remodelar el mercat energètic en funció de les necessitats de les comunitats locals.

“La construcció de capacitats de les comunitats pot donar-los poder per decidir com hauria de ser el mercat energètic. Les legislacions d’emergència tenen efectes que no podem preveure i que les autoritats locals han de fer front. Hi ha una necessitat de transparència i confiança en el mercat de l’energia”

Paddy Phelan, Covenant Supporter, CEO de l’Agència d’Energia del Sud-est d’Irlanda

Per concloure, els responsables polítics de la UE i els nacionals haurien de garantir polítiques intel·ligents, tenint en compte les necessitats de les nostres comunitats i els possibles efectes negatius, en cas contrari només poden comportar nous problemes.

“Els desastres climàtics no es preocupen pels diners. Tots estem al mateix planeta. Sobreviurem, però hem de treballar junts”

Vlasta Krmely, alcaldessa de Selnica ob Dravi

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.