Diàlegs alcaldes.eu – Accés a la vivenda: estat de situació

0
471

Accés directe des d’aquest enllaç

26 de novembre de 2020

9.30 hores
WEBINAR (Plataforma Livestorm)
(accés directe des d’enllaç)


Ponents confirmats:
  • Il·lm. Sr. Joan Callau, alcalde de Sant Adrià de Besòs
  • Il·lma. Sra. Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat 
  • Sr. Xavier Mauri, Director General de la Fundació Habitat3

Les conseqüències de la pandèmia de COVID-19 són profundes i afecten totes les dimensions de la vida social i professional, tal i com la coneixíem. Però també té una vessant econòmica importantíssima que amenaça amb deixar en l’atur, i sense bones expectatives, un nombre creixent de persones. A més, quan els diners públics s’han de destinar massivament als subsidis, sempre hi ha la por que s’acabin i que no n’hi hagi per a tots o, si més no, que els beneficiaris triguin molt de temps en accedir a les seves prestacions.


El govern espanyol va aprovar, el passat juliol, diverses normes que contemplaven el dret de les persones en situació de crisi a demorar els pagaments de lloguers i subministres energètics. També la Generalitat de Catalunya ha previst algunes mesures similars. Es tracta de mesures transitòries, que han tingut vigència fins a l’inici de la tardor. N’hi haurà prou per garantir que tothom tingui dret a un habitatge digne? Hi haurà més mesures, un cop esgotades les inicials?

El passat estiu vam viure, si més no mediàticament, una veritable psicosi amb els casos de les ocupacions i desocupacions express. D’una banda, sembla que hi hagi un clamor social contrari a les ocupacions i, de l’altre, s’estan donant les condicions bàsiques per que aquestes es produeixin en major mesura. En quin estat es troba el debat? Hi ha més favorables al dret a la propietat o al dret a l’habitatge, en l’opinió pública?

Fa temps que es reclama un debat profund i estructural, no pas contingent, sobre la política d’habitatge per als mes joves. Una societat que s’encamina al progrés ha de permetre que les persones puguin iniciar projectes personals, familiars i professionals cada dia. Les circumstàncies actuals no ho permeten. Quins són els plans -o previsions- de les nostres administracions en aquest sentit? I quin paper hi juguen els ajuntaments, en tot això?

En un moment d’economia de crisi, alcaldes.eu aspira a plantejar claus i aprenentatges adreçats als ajuntaments que volen promoure el dret de les persones a tenir una vida millor. Aquest webinar forma part del cicle de “Pobresa energètica i habitatge: una nova dimensió després de la COVID?” i servirà per a recollir punts clau que es debatran presencialment a la conclusió del cicle.

Objectiu
El col·loqui presentarà els punts clau de la qüestió de l’accés a l’habitatge, en el marc d’una crisi econòmica i sanitària provocada per la COVID-19. També les accions i prioritats que es poden desenvolupar de manera preventiva.
 
 


 


En quina situació es trobava el debat públic i polític sobre el dret a l’accés a una vivenda abans de la pandèmia? En quin punt ens trobem ara?

—————————————————————


Quines expectatives hi ha, en els municipis, de persones que no podran pagar les seves hipoteques o lloguers?

—————————————————————


Què hi ha previst, per aquestes persones? Quines mesures es prendran?
—————————————————————

Quins efectes va tenir la primera resposta de les administracions? S’ampliaran els terminis legals de moratòria? Quina s’espera que sigui la reacció dels propietaris?

—————————————————————

En quin estat es troba la normativa? Com és el diàleg entre les administracions per pal·liar aquest problema?


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.