“La discussió en aquest país és la manca de democràcia i de drets que hi ha”
Marc Sanglas, secretari de política municipal d’ERC
“La gent de cada municipi ha triat pel seu projecte local i no nacional”
Xavier Amor, secretari coordinador de política municipal del PSC
“Quan els resultats marquen que un ha tret molt més percentatge de vots i regidors i es tomba aquest alcalde es genera una frustració política”
Ferran Bel, responsable d’organització i territori del PdeCat
“Aquestes han estat les eleccions en què menys s’ha votat en clau municipal pel judici, el procés i la confluència dels tres processos electorals que han fet que el discurs general predominés sobre el discurs local”
Ramón Arnabat, Coordinador de Catalunya en Comú
“Estem en una situació de gran volatilitat electoral i no es pot donar res per segur”
Francesc Pallarés, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la UPF
“En el cas local es molt important l’equip, el programa i les inèrcies”
Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer
“Els ajuntaments cometem l’error de pensar que allò que passa als plens és el que passa al carrer, i no és així”
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta
“Les eleccions municipals han posat en evidencia la trista imatge de la crispació que sovint es manifesta al nostre país”
Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat (1999-2010)
“Una llista unitària hagués estat garantia d’alcalde i govern independentista a Barcelona”
Xavier Trias, president del Grup Municipal Demòcrata
Aquest matí, en el marc de debat dels Diàlegs organitzats per Alcaldes.eu juntament amb la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, sobre els resultats de les eleccions municipals 2019, s’han donat cita representants dels principals partits polítics, alcaldes, polítics i teòrics per debatre, en una taula rodona, sobre un període electoral intens en tots els sentits. Uns diàlegs que “són el sentit de la política” segons el degà de la Facultat, el Dr. Miquel Salvador.
Hi han participat Marc Sanglas, secretari de política municipal d’ERC, Ferran Bel, responsable d’organització i territori del PdeCat, Xavier Amor, secretari coordinador de la secretaria de política municipal del PSC i Ramón Arnabat, coordinador de Catalunya en Comú han estat els representants dels seus respectius partits polítics. El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ambdós reelegits amb una àmplia majoria absoluta, Miquel Salvador, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, Francesc Pallarés, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la UPF, Xavier Trias, alcalde de Barcelona (2011-2015) i Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat (1999-2010).
El comportament independent de les eleccions generals, municipals i europees i la capacitat dels electors de diferenciar-les clarament a l’hora de dipositar el seu vot a les urnes, “tot i estar a un pam una urna de l’altra” com ha apuntat el Xavier Amor, han estat dos dels temes recurrents en les seves intervencions. Malgrat les diferents ideologies polítiques representades hi ha hagut un tema en què ha coincidit la majoria dels ponents: la necessitat de fer un replantejament del sistema electoral el més aviat possible per tal que la ciutadania no perdi la confiança en la política. Una ciutadania que, segons el Dr. Francesc Pallarés, hauria de recuperar el poder de la política, la qual cosa passaria per un nou tipus de partits polítics. Aquesta reforma electoral torna a estar sobre la taula amb motiu, sobretot, del que ha passat a l’ajuntament de Barcelona, però també en d’altres municipis, on no ha acabat governant el candidat de la llista més votada com a conseqüència dels pactes entre partits.
Tant els representants de política municipal com els alcaldes han coincidit en destacar la importància de la persona i els projectes locals en les eleccions municipals, un argument que, segons ells, justificaria els pactes tan desiguals i, en molts casos sorprenents, que han tingut lloc en uns i altres ajuntaments. Temes com els diferents comportaments electorals per la conjuntura extraordinària que estem vivint, la defensa de les llistes cremalleres per aconseguir una paritat real i el posicionament a favor o en contra del independentisme s’han posat també sobre la taula.