Diàlegs alcaldes.eu – Innovació digital com a motor de la nova economia de Catalunya

0
652

 Accés directe des d’aquest enllaç

22 d’octubre de 2020

9.30 hores
WEBINAR – Plataforma Livestorm 
(accés directe des d’enllaç)

Ponents confirmats:
  • Sr. Dani Marco, Director General d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya.
  • Sra. Mònica Roca, vicepresidenta primera de la Cambra de Comerç de Barcelona.
  • Excm. Sr. Ferran Bel, economista i diputat al Congrés dels Diputats d’Espanya. Va ser alcalde de Tortosa (2007-2018).
La innovació digital és un dels conceptes de referència actual d’arreu del món. Admet una definició molt ampla, que abasta la vessant tecnològica, però també la infraestructural, l’educativa, la legal i, molt especialment, la productiva. Es creu que, en els propers anys, es crearan milions de llocs de treball lligats al sector digital en alguna de les seves vessants. Hi ha qui diu que la majoria de les professions del futur encara estan per inventar, però, es poden anticipar les competències professionals que requeriran?

En els darrers anys, Catalunya, amb Barcelona al capdavant, ha estat un país capdavanter en la creació d’indústries digitals, en el disseny de nous productes d’èxit internacional, i en l’adopció i aplicació de tecnologies punteres. Però el mercat, per si sol, no ho pot tot. I si la transformació digital ha de ser el motor de la nova economia, ens calen estratègies i polítiques liderades pel sector públic. 

En la tasca de promoure les tecnologies digitals més avançades i digitalitzar els sectors productius hi trobem el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat. Té la missió de definir les polítiques, impulsar la societat digital, fomentar el teixit econòmic a partir d’aquestes tecnologies, promoure de la recerca i estimular aquelles tecnologies que fan que les ciutats esdevinguin intel·ligents. Tot això, des d’una coordinació activa entre tots els actors rellevants, públics i privats. Quins són, a dia d’avui, els seus reptes i les seves perspectives? Amb quins acceleradors i aturadors compta? Quines són les seves prioritats en àmbits com el financer, l’ocupacional, el legal o el cultural, necessaris per generar un ecosistema digital saludable a Catalunya?

En darrer lloc, cal considerar els efectes de la crisi causada per la COVID-19. Així com molts sectors econòmics tradicionals (entre ells, el turisme) han quedat greument ferits per la pandèmia, el sector digital català ha experimentat un creixement envejable. De quina manera podem mantenir la salut del sector, una vegada vencem el virus? S’està orientant l’economia catalana, antigament industrial i després turística, a una versió digital de si mateixa? Quins són els referents on podem enmirallar-nos?

Objectiu
Aquest diàleg serà el tercer del cicle de debats sobre polítiques digitals endegat per alcaldes.eu. Ens fixarem en la vessant més econòmica de la transformació digital del nostre país, tractant d’identificar noves maneres de crear riquesa i benestar, però, també, quins obstacles ens podem trobar en el camí.
 

 

 


Quina fotografia es pot fer, a dia d’avui, de la Catalunya digital dels propers deu anys?

—————————————————————

Quins són els models en els que volem emmirallar-nos?

—————————————————————

Quins obstacles s’interposen en la transformació digital de l’economia en àmbits com el jurídic, l’educatiu, el financer o l’infraestructural?

—————————————————————


Com, actualment, l’ecosistema de les indústries digitals catalanes? Què necessita per fer-se més gran?

—————————————————————

Quines són les preocupacions de les administracions públiques en aquest sentit? Quina és la prioritat actual de la Direcció General d’Innovació i Economia Digital?

—————————————————————

Quin és el grau de compromís dels actors públics i privats en la transformació econòmica del país?

—————————————————————

Seria vàlid dir que “Catalunya serà digital, o no serà”?


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.