11.4.19 – SALOU • Tarragonès

Diàleg d’Alcaldes.eu a Salou, amb la participació de l’Aliança de Municipis TurísticsEls municipis turístics reclamen un millor finançament per consolidar l’excel·lència en el servei

0
522

L’alcalde de Salou es pregunta “per què no pot quedar-se a casa nostra un petit percentatge” dels ingressos que genera el turisme


(D’esq. a dreta) Ermitas Moreira, Regidora Política Turística d’Adeje; Antonio Pérez, Alcalde de Benidorm; Pere Granados, Alcalde de Salou; Marco Aurelio Pérez, Alcalde de San Bartolomé-Maspalomas i President de l’AMT; Jaume Dulsat, Alcalde de Lloret de Mar; David Pérez, Regidor de Turisme d’Arona. Foto: Jordi Estruch/Alcaldes.eu.
Els vuit municipis turístics que integren l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) s’han reunit avui a Salou per discutir sobre els desafiaments als que han de fer front i trobar respostes comunes. Salou, Lloret de Mar, Torremolinos, Calvià, Benidorm, Adeje, Arona i San Bartolomé-Maspalomas comparteixen el fet de rebre anualment més de 4 milions de visitants i una gran preocupació per dues problemàtiques: el finançament que reben de l’estat (que consideren injust i “insignificant”) i el manteniment de la qualitat turística en un entorn cada vegada més competitiu.
Representats avui pels seus alcaldes i alguns dels seus regidors de turisme, els municipis han participat en un fòrum organitzat per Alcaldes.eu i l’ajuntament de Salou que ha debatut les qüestions en dues sessions temàtiques. Val a dir que ha estat el primer dels esmorzars-diàleg d’Alcaldes.eu que ha comptat amb la presència majoritària d’alcaldes i municipis de fora de Catalunya.
La primera de les taules rodones ha estat protagonitzada per Ermitas Moreira, consellera de política turística d’Adeje, Antonio Pérez, alcalde de Benidorm, Pere Granados, alcalde de Salou, Marco Aurelio Pérez, alcalde de San Bartolomé-Maspalomas, Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar i David Ángel Pérez, regidor de turisme d’Arona. Els participants han coincidit en descriure les problemàtiques de les localitats amb poblacions fixes de pocs milers d’habitants que, en temporada alta, multipliquen habitants i necessitats de servei públic (neteja, seguretat, sanitat), amb un pressupost molt reduït. Granados ha afirmat sobre Salou que “la ciutat ha de poder prestar aquests serveis amb garanties i amb qualitat, perquè competeix amb altres destinacions. Però amb això es genera un problema de finançament i dèficit entre el que es gasta i el que es recapta”. L’alcalde s’ha preguntat: “per què no es pot quedar a casa nostra un percentatge petit dels ingressos que generem amb l’activitat turística?
Jaume Dulsat ha mostrat una altra faceta del problema en explicar que la Llei d’Hisendes Locals sols considera com a municipis turístics i mereixedors de finançament les poblacions de més de 50.000 habitants, cosa que “exclou tots els integrants de l’AMT”, que no hi arriben. En aquest sentit, Antonio Pérez ha afirmat que Benidorm tampoc acompleix aquests barems i que si el seu “no és un municipi turístic, aleshores quin municipi ho és?”. 
Un altre dels aspectes del finançament l’ha indicat David A. Pérez, assenyalant la LRSAL o “Llei Montoro”, com a injusta. “Molts municipis segueixen suportant-ne els rigors”, quan en realitat seria perfectament assumible “i necessari” contractar personal per a reforçar el servei públic en temporada alta.
Els reptes de l’excel·lència
El segon debat ha tractat sobre les noves tendències a l’hora de millorar la satisfacció del turista en els destins de sol i platja. Ha comptat amb la participació d’alguns dels anteriors alcaldes i de Joan Molas, president de la CEHAT, Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, Joan Anton Giménez, president de Càmpings de Tarragona i Òscar Pitarch, cap de vendes de Port Aventura World.
Els participants han estat d’acord en assenyalar que aquests reptes passen per diversos eixos tals com la utilització correcta de la tecnologia i el big data, la contínua renovació de les propostes, la formació i professionalització de l’activitat turística i la recerca dels perfils dels nous Millennials com a consumidors que tenen exigències concretes. Particularment s’ha explicat que l’ús de les pròximes xarxes de connexió 5G seran determinants a l’hora de comunicar-se amb el client durant l’estada, per tal d’oferir-li informació a temps real, noves opcions d’activitats i comunicar-s’hi. En aquest sentit, Marco Aurelio Pérez, que també és president de l’AMT ha explicat que el 5G canviarà la forma de prestar els serveis turístics i també de consumir-los i que l’entitat que representa “està lluitant per ser de les primeres en assumir aquestes noves tecnologies”.
La col·laboració entre el sector públic i el privat ha estat també un dels punts consensuats, com així ha dit també Carme Mansilla, directora de Serveis Territorials de la Conselleria d’Empresa i Coneixement, qui, en nom de la Generalitat, ha inaugurat la jornada. L’alcalde de Salou ha afirmat la voluntat de convertir aquesta trobada en un esdeveniment “anual i permanent”.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.