24.10.19 – LLEIDA • Segrià

DIÀLEGS ALCALDES.EU Parlem d’eficiència a l’administració pública a Municipalia, Fira de Lleida“No calen més lleis, sinó més consensos, sobre com adaptar-se a les necessitats de la ciutadania”

0
596

El secretari d’Administracions Locals defensa una nova relació entre administració i ciutadans que ajudi a l’eficiència


D’esq. a dreta: Il·lma. Sra. Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana; Sr. Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran;  Il·lm. Sr. Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Masquefa.


El secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, ha explicat aquest matí que les relacions entre l’administració pública i la ciutadania s’han basat, històricament, en el “control” i la prevenció, considerant les persones com a “sospitoses” potencials i aixecant un mur de prevencions, tràmits i requisits previs. Una conseqüència d’això ha estat la reducció de l’eficiència en l’administració (a causa d’una major burocràcia) i l’altra és el fet que, de manera recíproca, “els ciutadans acabin desconfiant de l’administració”. 

Escobar participava en el Diàleg titulat “Buscant l’eficiència: com ha de ser l’administració del segle XXI”, promogut per Alcaldes.eu en el marc de la Fira Internacional Muncipalia. Amb ell s’hi trobaven Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana, i Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Masquefa. 
Aquest darrer ha descrit situacions quotidianes que confirmarien la relació entre un major control en els tràmits i una menor eficàcia. “Els interventors han agafat un paper que no tenien abans, que és el del bloqueig. Ara els alcaldes tenen dificultat, fins i tot, a l’hora de signar les nòmines, perquè troben les objeccions dels interventors. En les administracions petites això és especialment greu perquè augmenta molt la càrrega de treball”, ha dit Boquete.
A banda de la manca de confiança hi ha hagut d’altres explicacions a la pèrdua d’eficàcia percebuda en l’administració. Tots els participants han coincidit a culpar la LRSAL i la prohibició d’invertir els romanents i superàvits generats pels ajuntaments de causar ineficàcies: “els ajuntaments són les administracions públiques que millor han fet els deures: són eficients, transparents i generen participació. En canvi, les restriccions normatives afecten totes les administracions, tant les que han fet les coses bé, com les que no”, ha dit Martínez.
Escobar ha reivindicat també un major clima d’entesa entre administracions. Ha dit que “a Catalunya, històricament (aquestes) han optat per competir més que per col·laborar. Quan hi havia recursos potser s’ho podien permetre. Ara ja no és assumible. Cal treure’s el barret polític i buscar l’eficàcia. Això no necessita marc legal, sinó voluntat política.” També ha dit que calia que la relació entre la Generalitat i les restants administracions no es basés únicament en la transferència de capital per a inversions. “Si no ho fem, l’efecte de les inversions es pot difuminar.”
Amb tot, els participants han coincidit a destacar que l’administració pública ha assolit nivells d’excel·lència en certs àmbits, si bé encara hi ha espais de millora, com ha destacat la presidenta comarcal del Baix Llobregat.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.