Domènec Ruiz Devesa: “Hi ha la demanda d’apropar Europa a la ciutadania”

0
3601

Des de la crisi de l’euro, l’Europa política és vista com una organització gegantina, burocràtica i, sobretot, llunyana. A més, aquest ha estat un argument àmpliament emprat per partits vinculats als extremismes polítics. A un any de les eleccions europees, el Parlament promou un programa per donar a conèixer la Unió Europea des dels ajuntaments. En parlem amb el seu impulsor, l’eurodiputat alacantí Domènec Ruiz Devesa.

Vostè és cara visible del projecte “Construir Europa amb les Autoritats Locals”, o BELC, en anglès. A quina necessitat respon?

Ara que venim d’unes recents eleccions municipals a Espanya, començo per dir-vos que la democràcia comença als ajuntaments i que els municipis en són la base. Com a agents que participen en una democràcia, la ciutadania troba en els municipis el seu primer espai de socialització.

I això ens porta a dues idees importants que justifiquen la idea de construir Europa amb els ajuntaments. La primera és que hi ha una percepció general de la Unió Europea com a entitat llunyana, complexa i burocràtica. Per tant, hi ha una demanda comuna d’apropar Europa a la ciutadania.

La democràcia comença als ajuntaments i els municipis en són la base

I la segona?

La segona és que, com us deia abans, l’espai de govern més proper a les persones són els ajuntaments.

Per tant, el programa és el resultat de fusionar les dues idees: volem apropar Europa a les persones i sabem que l’espai més proper a la gent és el municipal. Volem convertir els ajuntaments en ambaixadors de la Unió Europea als territoris.

Volem apropar Europa a les persones i sabem que l’espai més proper a la gent és el municipal

De quina manera ho volen fer?

El programa proposa una figura innovadora: el partenariat directe entre l’ajuntament i la Comissió Europea. Parlem de tota mena d’ajuntaments; no necessàriament grans. Tots són molt benvinguts, fins i tot els més petits. I, a partir d’aquí hi ha unes partides i contrapartides.

Quines són?

Quan un ajuntament es vincula, nomena a un regidor com a representant i responsable d’aquesta acció i es compromet a promoure tres feines: formació, informació i debat. La primera, la fa amb divulgació sobre la Unió Europea i programes europeus. Aquí es tracta d’informar a la ciutadania no només del finançament i els fons europeus, sinó també dels programes Erasmus, el Cos Europeu de Voluntariat, les Escoles Ambaixadores i moltes altres coses.

En quant a la formació, els ajuntaments proposen tallers per explicar com funciona la UE. D’aquesta manera volem acabar amb la percepció de burocràcia i complexitat. Finalment, la tasca de debat: els ajuntaments promouen l’anàlisi crítica de les polítiques europees.

I quines són les contrapartides? Què obté l’ajuntament de la Comissió Europea?

Doncs d’una banda, hi ha recolzament en materials i formadors, que provenen de la xarxa de centres de recursos Europe Direct. Allà s’hi troben llibres, publicacions, fulletons i contactes per a disposar de persones formadores.

També hi ha una plataforma digital per als regidors que participin com a representants, que els permet estar connectats amb altres col·legues i fer-hi contacte i intercanvi de bones pràctiques.

Igualment, oferim reunions anuals a Brussel·les per als regidors, on poden rebre informació i fins i tot tenir una interlocució directa amb la Comissió Europea (CE) per als temes i programes de finançament que interessen al municipi en qüestió.

I, encara que tingui un caràcter més simbòlic, el municipi rep una placa que l’identifica com a participant en el programa i que es pot col·locar en un lloc ben visible de la localitat.

De quina manera s’hi poden vincular els ajuntaments interessats?

La participació és molt senzilla. Només cal omplir un formulari electrònic que es pot trobar a internet. Només cal buscar la frase “Construir Europa con las autoridades locales”. Un cop omplert i signat, el formulari serveix com a contracte de partenariat amb la Comissió Europea.

Participar al programa és senzill: només cal omplir un formulari electrònic que es pot trobar a internet

Quan va començar el programa i en quina fase es troba?

El programa es troba en la seva fase inicial, en forma de projecte pilot. Va arrencar el 2021 amb 1,2 milions d’euros i va seguir l’any següent amb la mateixa quantitat. Està en la fase d’esdevenir una línia de pressupost de la Comissió Europea.

Actualment ens estem recolzant molt en les entitats supramunicipals, que tenen un paper molt important i que també es poden vincular al programa. És el cas, per exemple, de la Diputació de Barcelona, que es va adherir en qualitat de soci i que s’ha compromès a donar informació i orientació als municipis que en són membres. Però també hi ha d’altres entitats supramunicipals que poden associar-se: comunitats autònomes, federacions de municipis, consells comarcals…

Ara mateix, a nivell europeu, portem més de 500 municipis integrats. A Espanya, la comunitat més important és la valenciana, amb 48 municipis. I a Catalunya n’hi ha vuit. Per tant, tenim molt de camí per endavant.

Actualment ens estem recolzant molt en les entitats supramunicipals, que tenen un paper molt important

Abans esmentava que cada ajuntament havia de nomenar un regidor com a representant. Pot ser qualsevol regidor?

Així és. Fins i tot l’alcalde, en tant que també és regidor. El programa no defineix que el regidor sigui membre de l’equip de govern. És a dir, pot no ser-ho. Però demanem un regidor o regidora perquè és important que qui representi el programa i tingui relació amb la CE tingui un perfil polític.

I hi ha alguna dotació econòmica que rebin els ajuntaments, per participar-hi?

No. Per ara, el programa és de cooperació. No està dotat amb una subvenció econòmica però, com li deia, sí que compta amb material.

A Catalunya hi ha vuit municipis associats al programa. Com els hi va?

Estem encara en una fase molt inicial. Alguns d’ells s’han afegit al programa no fa ni dos mesos. A més, la CE està fent molta confiança en els ajuntaments i no els demana una llista d’activitats realitzades a final d’any, per exemple. No obstant, la voluntat és la de poder fer una avaluació quantitativa i qualitativa perquè, com us deia abans, el programa està en la fase pilot i la Comissió vol saber si funciona.

Per ara, quantitativament parlant, els números van bé a Europa. Però ens cal fer una valoració qualitativa per comprovar que l’adhesió no només sigui nominal, sinó que estigui acompanyada de mesures reals per donar a conèixer Europa al municipi.

Des de la crisi de l’euro hi ha a Europa persones i entitats amb capacitat de ressonància mediàtica que parlen malament de la Unió. Són euroescèptics, ultres, etcètera. I estem a un any de les eleccions europees, de manera que esperem que els ajuntaments ens ajudin a construir debat europeu en clau positiva.

Per ara, quantitativament parlant, els números del programa són bons a Europa. Però ens cal fer una valoració qualitativa

Ens pot compartir algunes d’aquestes dades quantitatives?

Sí. Ara mateix tenim 554 membres repartits en 25 països de la UE, que procedeixen de 100 regions diferents. Això vol dir un terç de totes les regions. A més, 9 de cada 10 membres representen ajuntaments de menys de 100.000 habitants, i 4 de cada 10 són ajuntaments de menys de 10.000 habitants. La dada és molt positiva, perquè el gran repte el tenim amb els ajuntaments petits.

El nostre plantejament inicial per a l’avaluació de la CE era de tenir més de 500 municipis, cosa que ja s’ha aconseguit.

Altres dades rellevants són que Itàlia, amb 169 representants, és el país que aporta més membres. Espanya n’aporta 113 i Portugal 74. Són els tres principals països. Tenim el repte d’altres països, com ara Dinamarca, que no n’aporta cap.

Ara mateix tenim 554 membres repartits en 25 països de la UE, que procedeixen de 100 regions diferents


Perfil de Domènec Ruiz Devesa

Nascut a Alacant el 1978, es defineix com a consultor, economista i polític del PSOE. Des de 2019 és diputat al Parlament Europeu, adscrit al Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates. Allà és portaveu de la Comissió d’Assumptes Constitucionals i membre titular de la Comissió de Cultura i Educació. També està present a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d’Interior. Prèviament, va ser consultor del Banc Mundial, el Banc Interamericà de Desenvloupament i la Unió per la Mediterrània. També va ajudar think tanks internacionals com la Fundació Alternatives, la Fundació Sistema o Oxford Policy Management. 


Nota d’alcaldes.eu

Complementant les explicacions de l’eurodiputat Ruiz Devesa, la pàgina oficial de la Unió Europea explica que el projecte “Construir Europa amb les autoritats locals” té l’objectiu de “crear una xarxa europea de representants polítics electes de l’àmbit local, amb la finalitat de fomentar la comunicació dels assumptes de la UE”.

Amb això, continua la informació oficial, es “farà possible que aquests representants polítics col·laborin i difonguin informació sobre assumptes de la UE que afectin les seves circumscripcions a escala local. També ajudarà a impulsar la implicació de la ciutadania i a establir debats al voltant d’aquests temes i sobre el futur d’Europa. El seu objectiu general és contribuir a la creació d’un autèntic àmbit públic europeu”.

Poden participar-hi tots els municipis del país, sigui quina sigui la seva dimensió i entitat. Per fer-ho, només cal accedir al formulari en línia i carregar una declaració signada pel representant local nomenat (una persona regidora) i enviar la sol·licitud.

Ara mateix, a Catalunya hi ha associats els ajuntaments de Terrassa, Tarragona, Rubí, Masquefa, Manresa, Esparraguera, Caldes de Montbui i Castelldefels. També la Diputació de Barcelona n’és sòcia.

Links d’interès

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.