Drets fonamentals a la UE: problemes previs agreujats a la pandèmia

0
1638

En el seu examen periòdic dels drets fonamentals a la UE, el Parlament identifica nombrosos problemes i demana a diversos Estats membres mesures per defensar els valors comuns

El ple va aprovar dijous -amb 410 vots a favor, 131 en contra i 42 abstencions- el seu informe sobre 2020-2021, en què assenyala diversos àmbits problemàtics i proposa iniciatives per protegir la llibertat, la igualtat i l’Estat de dret de forma més efectiva.

Amenaces diverses als valors de la UE

Els eurodiputats mostren inquietud per l’impacte de les mesures adoptades durant la pandèmia sobre la democràcia i les llibertats fonamentals, incloent-hi els drets de les persones que es relacionen amb el sistema legal i l’aplicació de la llei, i les empresonades. També lamenten les violacions persistents de l’Estat de dret en alguns països de la Unió i reiteren que l’Estat de dret, la democràcia i els drets fonamentals estan inextricablement units.

Per protegir aquests valors de la UE, i la distribució justa i legal dels fons comunitaris, el Parlament demana a la Comissió que apliqui el mecanisme de condicionalitat pressupostària. Els eurodiputats condemnen Polònia i Hongria per no complir les sentències del Tribunal de Justícia europeu, i demanen que això tingui conseqüències.

El text també insisteix en la importància de protegir els periodistes davant dels intents d’usar el sistema judicial per fer-los callar, així com davant d’amenaces, atacs i violència. Els eurodiputats es mostren preocupats per l’ús a diversos Estats membres del programa espia Pegasus, en violació dels valors comuns.

Protecció dels més vulnerables

Els eurodiputats denuncien novament la violència de gènere i exigeixen que Bulgària, Txèquia, Hongria, Letònia, Lituània i Eslovàquia, i la mateixa UE, ratifiquin el Conveni d’Istanbul. També es pronuncien en contra dels moviments antigènere i antifeministes que ataquen sistemàticament els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+. El text condemna els atacs als drets de les dones (inclosa la salut sexual i reproductiva), en particular a Polònia, Eslovàquia, Croàcia i Lituània.

Es mostren satisfets per l’obertura de procediments d’infracció el juliol del 2021 a Hongria i Polònia, la primera vegada que la Comissió ho fa específicament per salvaguardar els drets LGBTIQ.

Finalment, el Parlament Europeu condemna enèrgicament les expulsions sumàries a les fronteres i la violència contra els immigrants, així com la criminalització dels treballadors i activistes humanitaris. Perquè Frontex no sigui còmplice d’aquestes accions, els eurodiputats demanen que suspengui les operacions als Estats membres on es produeixen.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.