e-Set: un sistema intel·ligent de treballar i gestionar

0
314

Quatre Ajuntaments de Girona i un de l’Anoia se sumen al pioner sistema de treball e-Set desenvolupat pel CAOC i l’Ajuntament de Sant Quirze Safaja

Com a usuaris particulars farcim les nostres vides d’aparells tecnològics: mòbils, ordinadors, tabletes… i alhora ens habituem fàcilment als seus sistemes operatius: watsupp, android, skype, facebook, etc… Formen part del nostre dia a dia i sense adornar-nos-en hem après a conviure amb elles, millor dit, a dependre d’elles. Però no és així en l’administració local, sobre tot la dels ajuntaments de menys dimensió, que es mostren sovint ancorats en antics sistemes de treball i experimenten fortes resistències a l’adopció de noves tecnologies que els permetin fer més eficaces les relacions amb els seus ciutadans.
 
Fruit d’aquesta realitat, el trinomi constituït per l’Ajuntament de Sant Quirze Safaja (Vallès Oriental), el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (CAOC) i la Secretària Interventora del mateix ajuntament  Elisabeth Udina, creen el sistema e-Set: un conjunt d’eines desenvolupades pel Consorci AOC que s’associen a un sistema de treball innovador a Catalunya creat per Udina i desenvolupat a l’Ajuntament de  Sant Quirze Safaja. Aquest sistema té per objectiu compartir recursos, complir amb la llei d’accés electrònic dels ciutadans a l’administració i, al mateix temps, donar resposta a la demanda de les administracions locals de petita dimensió sobre com millorar el seu funcionament.
 
Ramon Banús, Alcalde de Sant Quirze Safaja, va ser pioner en cercar solucions transformant la seva organització en un model de treball diferent. Formant equip amb el Consorci AOC, va néixer l’e-Set. La seva implantació  a l’Ajuntament ha aportat, a un cost sorprenentment assequible, enormes beneficis a l’organització: optimització del temps del personal administratiu en les seves tasques diàries, increment de l’eficàcia i l’eficiència, major seguretat de la informació, accessibilitat de tota la documentació des de qualsevol lloc del món i, sens dubte, ha permès la comunicació electrònica entre ajuntament i ciutadans, evitant els seus desplaçaments, i donant major agilitat en la gestió i la resposta a les necessitats dels administrats.
 
El sistema es basa en la utilització de les noves tecnologies desenvolupades des de fa anys pel Consorci AOC i que sempre s’han trobat a disposició gratuïta dels municipis, i en la posta en marxa d’un sistema de treball simple, estandarditzat i que opera de forma compartida per tota l’organització. En aquest sentit, es deixa de treballar de forma individualitzada i alhora és possible rebre i aprofitar aquestes TIC, sense modificar en cap moment l’organització pròpia de cada ajuntament. Per primera vegada els polítics municipals poden disposar de tota la informació sense necessitat de l’assistència del personal.
 
Carles Castro, Alcalde de l’Ajuntament d’El Bruc (Anoia) decideix a principis de 2012 sumar-se al projecte i implementar-lo a la seva organització, operant com a municipi pilot de l’e-Set, recolzat pel Consorci AOC i en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Quirze Safaja. En 12 mesos, El Bruc s’ha convertit en un model d’èxit del servei e-Set en terres barcelonines, demostrant el seu Alcalde Carles Castro un lideratge fort i una aposta política clara per, com sol dir, “portar l’ajuntament d’El Bruc del segle IXX al segle XXI”.
 
A més, el setembre de 2012 la Diputació de Girona, una vegada coneguts els resultats d’El Bruc, i preocupada per poder millorar l’ús de les TIC en els ajuntaments de la seva demarcació, aposta de forma pionera per establir una col·laboració institucional amb el Consorci AOC que permeti desenvolupar noves proves pilot del servei e-set. Així, actualment 4 municipis de Girona: La Vall de Vianya, La Cellera de Ter, Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva, es troben ja a punt de donar per finalitzat amb èxit aquesta provatura.
 
Ara s’enceta el camí per part del Consorci AOC i de la Diputació de Girona d’oferir el desplegament d’aquest servei a tots els municipis de Catalunya. Catalunya té 947 municipis, d’aquests, el 78%, és a dir 739, tenen una població de menys de 5.000 habitants, i recursos molts limitats. L’e-Set és una aposta de futur per aquestes administracions locals, perquè permet que compartint el mateix sistema de treball i les mateixes eines, es creï una xarxa que els enforteixi.
 
E-Set posa en valor els tres eixos indispensables per assegurar l’excel·lència i qualitat d’un ajuntament:
  • Transparència de l’equip polític
  • Increment de l’eficiència i l’eficàcia en la gestió interna, treballant en equip i de forma sistemàtica i amb millor resposta al ciutadà
  • Fàcil accés no presencial pel  ciutadà.
No hi ha dubte que compartir recursos rendibilitza costos. Quan els ajuntaments sumen esforços econòmics amb un mateix objectiu, s’aconsegueixen millors resultats amb menys pressió econòmica. L’e-Set és la definició d’aquest sistema: recursos tecnològics públics disponibles associats a un model de treball únic, compartit i intel·ligent.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.