02.04.14 – BARCELONA • Barcelonès

El 63% de la població catalana que valora els serveis socials que ofereixen els ajuntaments ho fa positivament

0
369

El president de l’ACM ha destacat que al llarg dels 35 anys d’ajuntaments democràtics l’esforç de tots els electes locals ha fet que els ajuntaments esdevinguin una peça fonamental per al progrés social, laboral i econòmic de tots els pobles i ciutats de Catalunya, tal i com es demostra en l’enquesta.


Enquesta.
Amb motiu de la celebració dels 35 anys d’ajuntaments democràtics, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha fet pública una enquesta en què es posa de manifest que el 63,8% dels ciutadans catalans que valoren els serveis socials que ofereixen els ajuntaments estan entre “bastant i molt” satisfets dels serveis rebuts, molt per sobre del 24,2% que ho qualifiquen negativament. 
Gairebé la meitat dels catalans enquestats (49,4%) considera que l’ajuntament hauria de ser el màxim responsable d’oferir els serveis socials al municipi a molta distància dels que creuen que ho hauria de prestar la Generalitat (27,9%). En el cas del servei d’escola bressol, el 66,5% dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya que valora el servei ho fa de forma positiva i el 55,6% considera que l’ajuntament ha de ser el màxim responsable a l’hora d’oferir aquest servei.
El president de l’ACM, Miquel Buch, ha destacat que al llarg dels 35 anys d’ajuntaments democràtics l’esforç de tots els electes locals ha fet que els ajuntaments esdevinguin una peça fonamental per al progrés social, laboral i econòmic de tots els pobles i ciutats de Catalunya, tal i com es demostra en l’enquesta. Per aquest motiu, ha destacat que l’objectiu dels ajuntaments a curt termini ha de ser el fer front a la situació econòmica tan desfavorable que viuen molts ciutadans i fer front a les lleis que no deixen ajudar a les persones que més pateixen. “Cal seguir treballant per la convivència, cap al progrés i cap a la construcció d’un nou país, defensant els serveis públics locals com a pilars bàsics”. En aquest sentit, Buch ha defensat el sacrifici, l’esforç i la voluntat d’anar en equip dels alcaldes i alcaldesses de Catalunya. 
Pel que fa a l’enquesta, realitzada per l’empresa Feedback a Catalunya, amb una mostra de 1.200 enquestats, apunta que segons la tipologia d’hàbitat, la màxima satisfacció dels ciutadans catalans vers els serveis socials que reben es concentra en poblacions de fins a 50.000 habitants, obtenint la màxima valoració de 86,9% en tots aquells municipis que tenen de 501 a 1000 habitants.
Segons els grups d’edat, els ciutadans d’entre 18 a 24 anys valoren amb un 76,1% els serveis que reben, molt per sobre del 10,4% que consideren que no reben els serveis correctament.
L’enquesta també reflecteix que els Ajuntaments són l’administració més ben valorada per prestar els serveis socials.  El 49,4% dels ciutadans considera que l’ajuntament hauria de ser el màxim responsable d’oferir els serveis socials al municipi. A molta distància, la ciutadania en responsabilitza la Generalitat (27,9%) o bé altres institucions (16,1%).
Escoles Bressol
La majoria dels ciutadans que valoren el servei d’escola bressol que presten els ajuntaments en tenen una opinió molt positiva (66,5%), molt per sobre de les opinions negatives (24,5%). Per trams de població, en municipis de menys de 10.000 habitants, la satisfacció supera el 80% arribant a més d’un 98% als municipis de 501 a 1.000 habitants.   
Entre les persones que qualifiquen el servei, en tots els grups d’edat sempre les valoracions són molt positives. En destaca l’opinió que en tenen els ciutadans i ciutadanes de 18 a 24 anys amb un 76% de satisfacció. 
Pel que fa a l’administració preferida per prestar el servei, un 55,6% considera que els ajuntaments són els què han d’oferir-lo.
“Aquests dades ens demostren el que fa temps que estem reivindicant. La gent valora la proximitat i la qualitat a l’hora de rebre un servei” assegura el president de l’ACM, Miquel Buch, qui ha considerat que les dades posen de manifest que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada pel govern de l’Estat, no té cap sentit, només “té un únic objectiu de recentralitzar i laminar els serveis que els ajuntaments ofereixen als ciutadans. El més preocupant és que qui en sortirà més perjudicat seran els ciutadans”.
L’enquesta feta a 1.200 persones s’ha realitzat en l’àmbit de Catalunya, a població major de 18 anys i empadronada, amb un marge d’error del -+2,89%. Es van realitzar entre el 25 d’octubre de 2013 i el 14 de novembre de 2013.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.