El 65% de les lleis aprovades a Espanya el 2020 deriva de directrius i decisions europees

0
680

14.1.21

  • De les 43 lleis aprovades per les Corts Generals, set transposen directives europees a l’ordenament jurídic espanyol i 21 contenen referències a recomanacions, programes o iniciatives comunitàries
  • Les lleis majoritàriament regulen àrees que han patit l’impacte de la pandèmia de la COVID-19
Durant el 2020, primer any de la XIV legislatura espanyola, el Congrés dels Diputats ha aprovat, entre gener i desembre, un total de 43 lleis. D’aquestes, 28 normatives regulen aspectes que respecten la línia marcada per les institucions de la Unió Europea. És a dir que el 65% de les lleis aprovades (entre les quals hi ha lleis orgàniques, lleis ordinàries i reials decrets-llei) deriven d’una manera o altra de les decisions adoptades a Brussel·les.
 
D’aquestes 28 normatives, set responen al mandat de transposició a l’ordenament jurídic intern d’Espanya de directives aprovades pel Parlament Europeu i el Consell. Es tracta, concretament, de directives relacionades amb la:
 
– Regulació del règim de comerç de drets d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
 
– Contractació d’entitats en el sector de l’aigua, l’energia, els transports i els serveis postals.
 
– Adjudicació de contractes de concessió.
 
– Distribució d’assegurances.
 
– Supervisió de fons de pensions i ocupació.
 
– Harmonització de l’impost de l’IVA.
 
– Harmonització del marc de resolució de litigis fiscals a la UE.
 
– Regulació de normes comunes per al mercat interior de l’electricitat.
 
– El foment de l’ús d’energia procedent de fonts renovables.
 
– Eficiència energètica.
 
– Aplicació del Conveni sobre el treball en la pesca.
 
– Regulació de normes comunes per al mercat interior de gas natural.
 
– Utilització de dades de passatgers per a la prevenció de delictes de terrorisme.
 
La resta de normatives aprovades (les 21 normes restants) deriven de recomanacions, orientacions, programes o iniciatives emanades del Consell, Comissió o Parlament Europeu o d’altres institucions comunitàries. És a dir que respecten la línia d’actuació recomanada des de les institucions de la UE i s’hi inspiren.
 
Aquestes iniciatives legislatives regulen aspectes majoritàriament relacionats amb les conseqüències derivades de la pandèmia de COVID-19 -mesures per a la reactivació econòmica, social, cultural, transports, habitatge i teletreball- però també amb àrees diverses, des de l’acomiadament objectiu per faltes d’assistència a l’agricultura i l’alimentació, l’ingrés mínim vital, la Llei Concursal, els serveis digitals o les transaccions financeres.
 
D’aquestes 28 lleis relacionades directament amb les directrius europees, 22 s’han aprovat mitjançant la fórmula del reial decret-llei, cinc de les quals són lleis nacionals i una és llei orgànica.
 
En opinió de Jaume Duch, portaveu del Parlament Europeu, “aquestes xifres són la demostració palpable que la política europea i la nacional estan íntimament interrelacionades i que abans o després tot el que es decideix a Brussel·les té conseqüències pràctiques en la vida diària dels espanyols. La feina dels parlaments nacionals i moltes de les decisions que prenen els diferents governs ja no s’entenen sense la feina que realitzen el Parlament Europeu i la resta d’institucions comunitàries. Aquesta tendència s’ha incrementat amb la crisi provocada per la pandèmia, atès que la major part de les mesures per a fer front a les conseqüències sanitàries, econòmiques i socials s’han originat a Brussel·les”.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.