La UE ha aconseguit una fita crucial, amb una vacunació completa del 70% de la població adulta. En total, més de 256 milions d’adults a la UE han rebut una pauta completa de vacunació. Fa set setmanes, abans del que es preveu, es va aconseguir l’objectiu de la Comissió quant a subministrament de dosi de vacunes: proporcionar als Estats membres, abans de finals de juliol, suficients dosis per a administrar la pauta completa de vacunació al 70% de la població adulta de la UE.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Haver aconseguit la vacunació completa del 70% dels adults de la UE ja a l’agost és un gran assoliment. L’estratègia de la UE basada a avançar junts està donant resultats i ha situat a Europa en l’avantguarda de la lluita mundial contra la COVID-19. Però la pandèmia no ha acabat i hem de continuar combatent-la. Faig una crida al fet que tots els que puguin es vacunin. I també hem d’ajudar la resta del món a vacunar-se. Europa continuarà fent costat als seus socis en aquest esforç, en particular als països de renda baixa i mitjana».
Stella Kyriakides, comissària de Salut i Seguretat Alimentària, ha manifestat: «Em complau enormement que avui hàgim aconseguit el nostre objectiu de vacunar al 70% dels adults de la UE abans del final de l’estiu. Es tracta d’un assoliment col·lectiu de la UE i els seus Estats membres que mostra el que és possible aconseguir quan treballem junts de manera solidària i coordinada. Els nostres esforços perquè el percentatge de vacunats en tota la UE continuï augmentant prosseguiran sense interrupció. Continuarem secundant, en particular, als Estats membres que encara s’enfronten a dificultats. Hem de salvar la bretxa immunitària i tancar la porta a les noves variants i, per a això, les vacunes han de guanyar la carrera a les variants».
Cooperació i solidaritat mundials
La vacunació ràpida i completa de totes les poblacions destinatàries, tant a Europa com en la resta del món, és fonamental per a controlar l’impacte de la pandèmia. La UE ha liderat la resposta multilateral i ha exportat aproximadament la meitat de les vacunes produïdes a Europa a altres països del món, tantes com ha subministrat als seus ciutadans. Equip Europa ha aportat prop de 3 000 milions d’euros al Mecanisme COVAX per a ajudar a garantir el subministrament d’almenys 1 800 milions de dosis per a 92 països de renda baixa i mitjana-baixa. Actualment, el Mecanisme COVAX ha lliurat més de 200 milions de dosis a 138 països.
A més, com a part dels esforços de la UE en aquest sentit, Equip Europa pretén compartir almenys altres 200 milions de dosis de vacunes obtingudes gràcies als acords d’adquisició anticipada de la UE amb països de renda baixa i mitjana fins a finals de 2021, en particular a través del Mecanisme COVAX.
Preparació davant les noves variants
Donada l’amenaça de noves variants, és important continuar vetllant per la disponibilitat de vacunes suficients, incloses les vacunes adaptades, també en els pròxims anys. Aquesta és la raó per la qual la Comissió va signar un nou contracte amb BioNTech-Pfizer el 20 de maig, que preveu el lliurament d’1 800 milions de dosis de vacunes entre finals d’any i 2023. Pel mateix motiu, la Comissió també ha fet ús de l’opció de 150 milions de dosis del segon contracte amb Moderna. Els Estats membres poden revendre o donar dosis a països necessitats fora de la Unió o a través del Mecanisme COVAX, contribuint així a crear un accés a les vacunes global i just a tot el món. A més, podrien celebrar-se altres contractes. Aquestes mesures funcionen com un segur comú de la UE contra futures ones de contagi de COVID-19.