El 86% de les famílies nombroses opinen que no reben suport del seu ajuntament

0
62

Segons l’Enquesta anual de satisfacció i consum 2024 de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya

A través d’aquesta enquesta, FANOC vol conèixer millor la realitat de les famílies nombroses amb una mostra representativa de 500 famílies nombroses, amb una mitjana de 3,3 infants.

Només el 10% de les famílies nombroses considera que el seu ajuntament té suficients mesures de suport per a aquestes llars, mentre que el 45% opina que no tenen cap mena de suport, i el 41% que les poques mesures de suport existents són insuficients.

Les llars amb més infants a càrrec són moltes vegades penalitzades en els preus o taxes públiques dels serveis municipals, perquè no tenen en compte el major nombre de menors dependents ni tampoc es considera la ‘renda’ per càpita quan es posen límits d’ingressos.

Per aquest motiu, l’associació FANOC demana a tots els ajuntaments cinc punts per tenir en compte a les ordenances municipals de cara a les famílies nombroses:

Fer una bonificació universal a l’IBI, així com en la nova taxa de gestió de residus urbans. En el cas de que es vulgui limitar per ingressos, fer servir la renda per càpita familiar.
Facilitar l’accés de les famílies nombroses als espais esportius, culturals i d’oci municipals, amb tarifes reduïdes, així com llocs d’estacionament reservats de vehicles quan hi hagi nens petits.
Oferir casals i extraescolars municipals a preus reduïts.
Promoure habitatges protegits municipals de grandària adequada per a les famílies nombroses: no es fa avui dia cap habitatge de més de 90 metres quadrats.
Aplicar en general el criteri de renda per càpita en totes les ajudes i beques municipals, i no ingressos mínims absoluts, que no tenen en compte les càrregues familiars (tenint en compte que el cas de discapacitat sempre compta per dos).
Segons els últims informes socials, les famílies nombroses són, juntament amb les monoparentals, les que tenen un risc cada cop més elevat de pobresa i exclusió social. Per això, Raúl Sánchez, director de FANOC, demana “que els ajuntaments incorporin la perspectiva de família en les seves polítiques públiques, i en concret en les seves ordenances fiscals i econòmiques, de manera que els qui vulguin tenir més fills no es vegin discriminats, i fins i tot a vegades expulsats, de les seves pròpies localitats”.

FANOC convida també als ajuntaments a incorporar-se a la Xarxa Europea de Municipis Family-Friendly, a la que ja pertanyen més de 150 municipis europeus. L’objectiu és compartir bones pràctiques que es fan a Europa. A Catalunya ja en formen part els municipis de Castelldefels i Tarragona.

Font: FANOC

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.