27.11.12 – BARCELONA • Barcelonès

El 9% dels delictes que es produeixen a Barcelona afecten la gent gran

0
359

L’Ajuntament organitza xerrades per donar consells i incrementar la seguretat d’un dels col·lectiu més vulnerables


Un vianant creua pel pas de zebra a la Gran Via de Barcelona.

A Barcelona hi viuen més de 330.000 persones majors de 65 anys, un dels col·lectius més vulnerables en matèria de seguretat personal i viària. Es calcula que el 9% dels delictes de la ciutat, afecten la gent gran, principalment estafes al domicili, estrebades, furts i robatoris. Per tal de millorar la seguretat, l’Ajuntament ha impulsat sessions formatives en centres i casals de tots els districtes amb l’objectiu de donar consells i indicacions que els permeti evitar futures situacions de risc. Per Joaquim Forns, primer tinent d’alcalde, és essencial la prevenció d’aquests casos, i ha destacat que la delinqüència a la ciutat ha anat disminuint amb una major presència de la policia al carrer.
Els furts, els robatoris amb força al carrer, les estrebades i les estafes als domicilis de persones que es fan passar per treballadors d’algun servei com el gas, són els delictes que més afecten la gent gran a Barcelona. Representen el 9% del total de delictes que es produeixen a la ciutat, una xifra que no ha augmentat a causa de la crisi que s’ha contraposat per una presència més gran de la policia al carrer. De fet, gràcies a aquesta tasca dels agents, els responsables municipals asseguren que s’ha rebaixat un 4% el nombre de delictes a la ciutat. 
Per treballar per la seguretat de les més de 330.000 persones majors de 65 anys que hi ha a la ciutat, el 20% dels ciutadans, la Guàrdia Urbana impulsa sessions formatives per ajudar a detectar situacions de risc al col·lectiu i poder preveure la situació. El primer tinent d’alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, ha explicat que el més important és precisament anticipar-se perquè ”l’eficàcia policial creix amb la capacitat d’anticipar-nos”. Forn creu que les persones grans s’han de sentir ”seguides i acompanyades” i per això es reforça amb informació i contacte directe. 
Les sessions es duran a terme a tots els districtes, en centres i casals per a la gent gran, i van acompanyades de l’edició d’un fulletó informatiu que recull els consells com per exemple no obrir la porta a desconeguts, no donar informació per telèfon, no mostrar les joies, vigilar a la sortida del banc i dels caixers automàtics, i vigilar sempre les pertinences, entre altres. 
A banda també es donaran consells de seguretat viària, per tractar els avis com a vianants. Per això se’ls recomana passar sempre en verd, no esperar l’autobús a la calçada, passar sempre per la vorera o utilitzar sempre el cinturó de seguretat. Amb aquests consells principalment es volen evitar atropellaments en què les víctimes són persones majors de 65 anys. Segons Forn són consells ”obvis i de sentit comú”. 
Els primers 10 mesos de l’any, la Guàrdia Urbana ha realitzat més de 2.900 contactes amb diferents col·lectius i entitats, un 10% més que l’any passat, i el contacte amb les associacions de gent gran, s’han incrementat un 400%, del qual en fan un balanç positiu.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.