L’augment més significatiu el va registrar la Terra Alta amb un increment del 17,8% respecte el 2011
Cristina Faciaben, secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, ha estat l’encarregada aquest dijous de presentar una nova edició del Mapa de l’Atur a Catalunya.
Segons un informe elaborat per CCOO i presentat aquest dijous, les comarques del Baix Penedès i l’Anoia, amb un impacte de l’atur del 16,8% i el 15,2% respectivament, van ser les més castigades per la destrucció d’ocupació l’any 2012, partint d’una taxa del 12,6% al conjunt de Catalunya. Pel que fa als increments de l’atur, les comarques de la Terra Alta i la Conca de Barberà van tancar el 2012 amb creixements superiors al 15% respecte l’any anterior, quan la mitjana al conjunt del país va ser del 6%. En quant als municipis, Santa Margarida de Montbui, de la comarca de l’Anoia, amb una incidència de l’atur del 21,5%, i Badia del Vallès, al Vallès Occidental, amb un 20,9%, encapçalen la llista.
El sindicat CCOO ha presentat aquest dijous una nova edició del Mapa de l’Atur a Catalunya. Un informe, que entre d’altres variables, estudia amb un mètode estadístic propi el mapa de tendències de l’atur registrat, on es destaquen les comarques que han patit els increments interanuals més significatius, i el mapa d’incidència de l’atur, on es mostren les taxes absolutes d’atur calculades per totes les comarques de Catalunya. Aquest darrer indicador, que CCOO anomena ‘taxa absoluta d’atur’, es calcula a partir de la divisió de la mitjana anual de persones registrades com a aturades i la població entre 16 i 64 anys de cada àmbit territorial.
Pel que fa als resultats, el mapa d’enguany dibuixa un panorama molt similar al d’anys anteriors pel que fa a la distribució de l’atur. Així, i per quart any consecutiu, les comarques del Baix Penedès i l’Anoia, amb taxes d’incidència de l’atur del 16,8% i el 15,2% respectivament, encapçalen la llista d’àrees més afectades per la desocupació, partint d’una taxa del 12,6% al conjunt de Catalunya. També força per sobra de la mitjana catalana estan els dos Vallès, amb un 14% a l’Occidental i un 13,7% a l’Oriental. A la banda oposada, les comarques pirinenques són les que registren índexs més baixos amb el Pallars Sobirà, la Cerdanya, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça per sota del 7,4%.
Pel que fa al mapa d’increments de l’atur, que entre el 2011 i el 2012 va ser de 36.035 persones més, les comarques de la Terra Alta, amb un creixement del 17,8%, la Conca de Barberà, amb un 15,2%, la Cerdanya, amb un 15%, i l’Alt Urgell, amb un 14,6%, superen en molts punts la mitjana catalana que és d’un 6% d’increment durant el 2012. Per contra, El Pla d’Urgell, amb un increment de l’atur del 2,5%, la Segarra, amb un 2,6%, i el Baix Empordà, amb un 2,8%, creixen molt per sota de la mitjana del país.
Pel que fa a la disminució de l’atur, el Mapa del 2012 apunta que si l’any 2011 quatre comarques van aconseguir reduir la desocupació, l’any passat això només va succeir a la comarca del Solsonès, això sí, amb uns índex gairebé testimonials, amb un decrement del 3,3%, el que suposa 28 persones menys a l’atur.
Per municipis, els que acumulen més atur corresponen amb les comarques també més castigades per la desocupació. Així, Santa Margarida de Montbui, a l’Anoia, amb una mitjana d’atur de 1.382 persones, encapçala la llista amb una taxa del 21,5%. Li segueix Badia del Vallès, al Vallès Occidental, amb una taxa del 20,9%, i el Montmell, al Baix Penedès, amb un 20,3% d’atur.
Pel que fa al perfil dels aturats, l’informe de CCOO, apunta que és un home de més de 45 anys, amb un nivell d’estudis d’educació general, de nacionalitat espanyola, i provinent del sector serveis on hi tenia ocupacions elementals. També apunta que a Catalunya l’any 2012 el 40% dels aturats ho eren de llarga durada amb més d’un any sense treballar, un 19% més, i que el 64%, segons dades de la EPA, no cobraven cap tipus de subsidi.