L’Ajuntament de Berga ha iniciat un projecte per ampliar i revisar la informació sobre elements geogràfics i patrimonials de la comarca que actualment hi ha a les enciclopèdies digitals catalanes -Enciclopèdia.cat i Viquipèdia-.
La muntanya del Pedraforca és un dels elements d’interès turístic del Berguedà i que està present en les enciclopèdies digitals. (Estefania Escolà – ACN)
ACN- Sota el nom d”Enciclopèdia Progressiva del Berguedà’, el projecte buscarà la implicació dels centres escolars, entitats culturals i particulars per engrossir la informació. Un dels impulsors és Francesc Ribera, regidor de la CUP, qui ha explicat que "molta gent, quan planifica les sortides o vacances, s’informa a través de les enciclopèdies digitals i, per això, és molt important que les entrades referents a la comarca siguin detallades, extenses i en diferents idiomes".
El projecte ‘Enciclopèdia Progressiva del Berguedà’ pretén completar la informació que actualment hi ha sobre el Berguedà a les enciclopèdies digitals -Enciclopèdia.cat i Viquièdia- i també crear entrades noves. El regidor de la CUP a l’Ajuntament de Berga i impulsor del projecte, Francesc Ribera, ha explicat a l’ACN que "molta gent, quan planifica les vacances, consulta informació a les enciclopèdies digitals" i, per això, creu que és molt important que les entrades estiguin ben completes.
Per a fer-ho, l’Ajuntament buscarà la complicitat dels centres educatius de la comarca, l’arxiu, les entitats culturals, les associacions i també de particulars. Per això, el consistori ha creat una comissió de seguiment per "vigilar que l’engranatge no s’aturi però el projecte ha de funcionar des de la mateixa societat civil", ha explicat Ribera.
L’objectiu és completar els articles existents sobre història, cultura o patrimoni natural del Berguedà i també crear-ne de nous. "No només volem crear entrades de pobles i ciutats, sinó també de rieres, boscos, esglésies romàniques, masies, muntanyes, batalles històriques, pintors, etc", ha matisat Ribera. A més, també es preveu que la informació s’elabori amb altres idiomes a banda del català.
Un dels motius que han portat al consistori a tirar endavant aquest projecte és el de contribuir a la promoció turística de la comarca i esdevenir una eina de suport per als portals turístics que ja existeixen al Berguedà. Totes les entrades que es facin seran revisades per una comissió per tal d’assegurar la seva qualitat i rigorositat.
Enciclopèdia.cat i Viquipèdia són dues plataformes digitals d’accés lliure. Una és la versió digital de la Gran Enciclopèdia Catalana i l’altra és una enciclopèdia digital que s’ha anat creant i formant amb l’aportació voluntària de milers de col·laboradors. En aquests moments, Viquipèdia compta amb més de 350.000 entrades en llengua catalana. Totes dues preveuen l’opció que els continguts siguin elaborats per ciutadans col·laboradors.