La Diputació de Barcelona ha lliurat al Consell Comarcal del Berguedà un estudi que analitza la demanda d’habitatge de diferents municipis de la comarca per millorar l’estat, la gestió i l’explotació del parc públic d’habitatges que hi ha al Berguedà. El treball vol ser una eina estratègica de lideratge comarcal que fomenti la creació d’un fons d’habitatges destinats a polítiques socials.
L’estudi és un projecte inclòs dins del pla d’acció del Programa comarcal d’habitatge del Berguedà, que defineix l’estratègia de les polítiques d’habitatge a nivell comarcal. Durant el treball s’han identificat els habitatges de titularitat pública municipal de la comarca del Berguedà i s’han definit estratègies que permetin activar-los, millorar l’estat de conservació i facilitar la seva gestió. L’estudi també ha fet aflorar altres recursos municipals que es podrien destinar a ús residencial o d’allotjament.
L’estudi inclou catorze dels trenta-un municipis de la comarca del Berguedà, amb la possibilitat de poder replicar-ho a altres municipis. Aquests son Montmajor, Cercs, Olvan, Vallcebre, Gironella, Vilada, Bagà, Puig-reig, Casserres, Gósol, Borredà, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà i Saldes.
Els treballs s’han desenvolupat en dues fases, una primera, d’anàlisi i diagnosi en la qual s’ha fet un inventari dels elements patrimonials que poden ser incorporats al programa i s’han definit les seves potencialitats i característiques des del punt de vista arquitectònic, d’ús actual, urbanístic, etc. En una segona fase, s’han fet diferents propostes d’actuació que s’agrupen en tres línies estratègiques: la millora de la coordinació i dotació d’equips tècnics, l’ampliació del parc d’habitatge assequible i la gestió del parc d’habitatge assequible.
Els estudis d’Estratègies per a la mobilització i optimització d’habitatges municipals o cedits consisteixen en la localització i identificació, anàlisi i diagnosi del parc públic d’habitatges existent, ja sigui de propietat pública o de cessió. L’objectiu d’aquests estudis és facilitar la presa de decisions per mobilitzar i ampliar el parc de titularitat pública, i millorar el seu estat i la seva gestió.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 “Reducció de les desigualtats” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Font: Diputació de Barcelona