La Diputació de Lleida finança aquest projecte pioner a Catalunya que té un cost d’1,5 M€
El president Joan Reñé a la roda de premsa.
Gràcies a aquestes proves moltes persones han pogut prevenir l’empitjorament d’una incipient malaltia vascular i/o renal, així com detectar que tenien hipertensió, diabetis, colesterol o un excés d’àcid úric
Un 65,4% de les 2.118 persones que s’han sotmès a les proves preventives que ha realitzat el Bus de la Salut des de gener a setembre de 2015 han descobert algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les arteries per l’acumulació de plaques de greix.
No obstant això, només una vintena de persones van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa, la qual cosa significa que en la majoria dels casos aquestes proves han estat preventives i els pacients han estat derivats al servei d’Atenció Primària per fer un seguiment i evitar que la situació arribi a situacions greus.
Les proves realitzades al Bus de la Salut també han permès detectar malalties vasculars i renals ocultes, així com persones que tenien hipertensió, diabetis, colesterol o un excés d’àcid úric i no ho sabien.
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), van posar en marxa el Bus de la Salut al gener de 2015. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.
Aquest dilluns, el seus representants han presentat en roda de premsa les primeres dades i han avançat el calendari que seguirà el Bus de la Salut l’any vinent.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat la seva “satisfacció” pel desenvolupament d’aquest projecte conjunt que permet “avançar en la prevenció de malalties cardiovasculars i renals donant un servei des de la proximitat”. Reñé ha afegit que es tracta d’un projecte “emblemàtic que es pot exportar a altres territoris perquè garanteix la salut des de la prevenció”.
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu, Josep Pifarré, ha assenyalat que el Bus de la Salut uneix en un mateix projecte l’àmbit de l’assistència sanitària, la docència i la recerca.
Durant aquests 12 mesos, el bus s’ha desplaçat per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d’un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat, dislipèmia…).
En acabar aquest any haurà recorregut 50 municipis lleidatans i 2.856 persones amb factors de risc cardiovascular s’hauran fet les proves diagnòstiques preventives.
Objectiu: detecció i prevenció de malalties ocultes
L’equip del Bus de la Salut ja ha pogut obtenir els primers resultats, analitzant les proves de les 2.118 persones que van passar per l’autobús medicalitzat fins al 31 de setembre. D’aquestes 2.118 persones, 1.087 eren dones i 1.031 eren homes.
Els resultats preliminars han determinat els següents resultats:
De les 2.118 persones, s’ha trobat patologia desconeguda a:
- Un 65,4% (1.385 persones) presentaven una malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (56,6% dones i 74,7% homes)
- A un 22,2% se’ls ha detectat una malaltia renal
- Un 16,8% presentaven hipertensió arterial
- Un 2% de diabetis
- Un 15% (320 persones) presentaven colesterol elevat, de les quals 199 eren dones i 121 eren homes
- A un 39,3% (414 persones) se’ls va detectar àcid úric elevat, de les quals 235 eren homes i 179 eren dones
La nova directora de l’IRBLleida, Elvira Fernàndez, ha explicat que el projecte inicial del Bus de la Salut s’ha completat i s’ha fet encara més transversal, ja que el passat mes de setembre es van afegir altres proves d’especialitats vinculades com la Pneumologia, la Neurologia i l’Endocrinologia en favor de la salut vascular.
Fernàndez ha manifestat el seu “orgull” per tirar endavant un projecte “tan innovador en benefici de la salut dels ciutadans” i ha assegurat que Lleida “ja és un punt d’excel·lència, però encara ho serà més, en l’àmbit de la prevenció cardiovascular”.
La doctora Àngels Betriu d’UDETMA ha explicat que les persones que han visitat el Bus de la Salut i han contestat l’enquesta han manifestat la seva satisfacció per la iniciativa, una opinió que també comparteix el vicepresident de la Fundació Renal Jaume Arnó, Ignaci Gracia, que en la roda de premsa ha indicat que els pacients són els principals beneficiats d’aquest projecte.
Més de 40 municipis al 2016
El Bus de la Salut continuarà el seu recorregut durant l’any 2016 i cada mes es desplaçarà a diferents municipis, seguint el següent calendari:
- Gener: Cervera, Mollerussa, les Borges Blanques
- Febrer: Balaguer, Tàrrega, Guissona, Tremp, Almacelles
- Març: Sort, Oliana, Artesa de Lleida, Juneda, Artesa de Segre
- Abril: la Seu d’Urgell, Bellpuig, el Pont de Suert, Lleida
- Maig: Vielha, Almenar, Alfarràs, Agramunt, Torrefarrera, Alguaire, Vielha, Lleida
- Juny: Lleida, Sort, Tremp, Solsona, les Borges Blanques
- Juliol: Cervera, Mollerussa, la Seu d’Urgell, Alcoletge, les Borges Blanques
- Setembre: la Pobla de Segur, Bell-lloc, Agramunt, Bellver de Cerdanya, Alcarràs
- Octubre: el Pont de Suert, Torregrossa, la Granadella, Alfés, Solsona, Ponts, Gimenells
- Novembre: Almacelles, Alpicat, Seròs, Tàrrega, Alcarràs
- Desembre: Albatàrrec, Puigverd de Lleida, Balaguer, Maials