16.4.20 – BARCELONA Barcelonès

El CADS fa una crida a superar els efectes de la Covid-19 mitjançant les polítiques de sostenibilitat

0
330

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible emet un posicionament sobre com gestionar la nova realitat que es presenta després de la pandèmia

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) ha emès un posicionament sobre com gestionar la nova realitat que es presenta després de la COVID-19 en clau de sostenibilitat. Per al CADS, la sortida d’aquesta crisi passa per aturar els processos de degradació de la natura; afavorir una economia que estigui al servei de les persones i que respecti els límits del planeta; finançar millor els sistemes públics de salut i d’assistència social, especialment a la gent gran; i invertir decididament en recerca.

El CADS afirma que ens trobem “en un dels moments més transcendents de la història recent”. A més de la pèrdua de milers de vides humanes, alerta que la pandèmia tindrà impactes molt rellevants —i negatius— en els àmbits social i econòmic, sobretot per a la població més vulnerable. “Caldrà serenor, rigor i perspectiva per poder gestionar la nova realitat”, afirmen els membres d’aquest consell assessor. Per això conviden a “reflexionar en clau de sostenibilitat” sobre les múltiples derivades d’aquesta crisi, i a fer-ho amb una visió catalana i europea, però, sobretot, global.

Un risc anunciat, que ens interpel·la i ens insta a actuar

El posicionament del CADS recull l’avís del Fòrum Econòmic Mundial que “els sistemes de salut d’arreu del món encara no estan preparats per a brots importants de malalties infeccioses emergents” i que actualment “cap país està totalment preparat per afrontar una epidèmia o una pandèmia”. Alhora, recorden que el risc d’una pandèmia causada per un agent infecciós “ja s’havia previst” i “amb tota probabilitat no serà l’última”, segons la Junta de Vigilància Mundial de la Preparació, un organisme creat per l’OMS i el Banc Mundial.

La Covid-19 “ens interpel·la com a societat”, afirma el CADS. En primer lloc, perquè “ha posat en evidència la nostra fragilitat i la necessitat de treballar en la resiliència del sistema”. En segon lloc, “perquè ens mostra com, fins i tot amb les evidències aportades pels informes científics, en termes generals tendim a no modificar les nostres pautes de comportament fins que no patim l’amenaça directa i immediata sobre les nostres vides”.??

Una pandèmia que ens fa rellegir el món i replantejar-ho tot

Per tal d’evitar possibles noves pandèmies “caldran actuacions per reduir la destrucció i la sobreexplotació dels ecosistemes naturals a escala global”, en un món amb un ràpid creixement demogràfic, un increment de la població que viu en ciutats i amb un consum creixent de recursos.

En l’àmbit econòmic, el CADS apunta que la recuperació d’aquesta situació ha de passar per “l’aplicació de criteris de sostenibilitat en el model de producció i consum, garantint una economia circular, neutra en carboni, que contribueixi a assolir els acords de París sobre canvi climàtic i a revertir el procés accelerat de pèrdua de biodiversitat”.

El CADS també defensa que és necessari garantir “una economia que promogui el treball digne, sigui inclusiva i que, per tant, no deixi ningú enrere”, tenint ben present que la població vulnerable socialment és la que més pateix les conseqüències d’episodis convulsos com el que estem vivint i que “cal trobar solucions estructurals a problemes com la manca d’accés a l’habitatge, l’economia submergida, el creixement de la taxa d’atur i la temporalitat en la contractació”.

“Col·lectivament, no podem desaprofitar aquesta situació tan difícil per aprendre del que ha passat, actuar sobre les causes de la pandèmia i preparar-nos per ser més resilients de cara a futures possibles pandèmies i als reptes causats per l’emergència climàtica”, afirma el posicionament emès. “La disminució forçada de l’activitat econòmica que hem fet a escala mundial durant les darreres setmanes demostra que fer un canvi disruptiu del model de producció i consum imperants és possible”, apunta el comunicat.??

L’Agenda 2030, avui més que mai

Tot i la irrupció de la Covid-19, el CADS defensa que els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) continuen plenament vigents i “no els podem posar en quarantena” ja que són “una brúixola per orientar-nos a l’hora de superar l’actual crisi, millorar la nostra resiliència com a societat i beneficiar el planeta”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.