El candidat de CiU a Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que el partit està en condicions de superar en vots el PSC. CiU té quatre regidors menys que els socialistes i mai ha guanyat a la ciutat però el candidat afirma que la situació es pot capgirar. Puigdemont alerta però que si PSC, ERC i ICV sumen prou vots podrien reeditar el tripartit i que això seria “letal per a Girona”. Puigdemont presenta una llista renovada amb la voluntat de “canviar la manera de fer política”. La millora de la seguretat, l’eficiència en la despesa i la gestió del consistori, no apujar els impostos en tot el mandat i la creació de més aparcaments són mesures que vol impulsar si és escollit alcalde.
Carles Puigdemont encapçala per segona vegada la candidatura de CiU a Girona amb la voluntat de prendre el poder al PSC, que té l’alcaldia de la ciutat des del 1979. El líder de CiU considera però que si les tres forces del tripartit tornen a sumar prou vots poden reeditar el govern de coalició. Això, per a Puigdemont, seria “letal” per a la ciutat.
El candidat convergent ha assegurat que “és inconcebible pensar en majories absolutes” i que el seu partit està en disposició de superar el PSC per primera vegada a la història recent de la ciutat. Puigdemont tampoc descarta governar en minoria si és capaç d’assolir “acord sòlids” amb els altres partits.
“La gent té ganes de canvi”
Puigdemont ha argumentat que la ciutadania “té ganes de canvi” després de “l’onada d’il·lusió que ha generat l’entrada de CiU a la Generalitat”. Una nova era que, segons el candidat a Girona, la gent té ganes que es traslladi “especialment a Barcelona i Girona” on el PSC governa des del restabliment de la democràcia.
Preguntat per l’efecte que les retallades del Govern d’Artur Mas poden causar en l’electorat gironí, Puigdemont entén que són unes mesures que CiU pren per “responsabilitat” a causa de la “mala gestió i el desbaratament del tripartit”. “Seria irresponsable maquillar els números per evitar danys electorals a les municipals, i la gent valora aquesta valentia”, ha manifestat Puigdemont.
A més, el candidat nacionalista -que també és diputat per Girona- ha criticat que sigui el PSC qui censuri les retallades quan “és el partit que manté la N-II aturada”. “El PSC no té autoritat moral per fer victimisme entorn unes retallades que són conseqüència directa de la seva nefasta gestió”, ha sentenciat.
Estalviar temps i diners
Puigdemont considera que hi ha molta feina per fer en el si de l’Ajuntament de Girona per estalviar temps i diners. Pel líder de CiU, cal escoltar els treballadors municipals i fer-los partícips d’una nova gestió de l’ens. El candidat sosté que s’ha de treballar en la línia d’evitar duplicitats i ser més rigorosos en les despeses. Puigdemont, que descarta que calgui una auditoria econòmica, ha criticat però que el pagament de la despesa corrent i el personal de l’ajuntament s’endugui el 82% del pressupost. Per això, proposa ajustar més els preus dels serveis que l’ajuntament contracta, buscar contraofertes i aplicar l’economia d’escala fent compres conjuntament amb els municipis de l’àrea urbana. “Podem gastar menys i millor”, ha assegurat.
Puigdemont considera que no sobren treballadors municipals però que sí que cal reorganitzar el funcionament intern de l’ajuntament. Per això proposa fer àrees més àmplies i crear-ne una d’econòmica que sigui “molt potent”.
Més vigilància i menys afany recaptatori
L’alcaldable de CiU defensa que falten policies municipals perquè, malgrat que reconeix que els índex de delinqüència no són alts, “la gent té sensació d’inseguretat”. “Sé de gent que no surt de casa a certes hores per por o que usa aparells d’autoprotecció”, reconeix Puigdemont. Per això, a banda de proposar la creació de noves places al cos, Puigdemont entén s’han de canviar les funcions de la policia ja que critica que les ordres polítiques que actualment reben els agents “estan basades en el model de posar multes i recaptar en lloc de dissuadir els delinqüents”.
Per combatre la sensació d’inseguretat, el candidat aposta per il·luminar més els carrers, destinar patrulles a fer vigilància a les zones comercials en horaris d’obertura i tancament de botigues, potenciar la policia de barri i també la figura dels agents cívics.
Crear la marca Girona
CiU defensa, com ja ho feia al 2007, que cal crear una marca turística pròpia per donar a conèixer Girona a la resta d’Europa. Per això, Puigdemont proposa la creació d’un patronat local de Turisme que tingui la missió de “posar de moda Girona”.
El fet que Ryanair hagi retallat vols des de l’Aeroport de Girona (aquest estiu hi ha un 25% menys de rutes i un 48% menys de freqüències) per no haver arribat a un acord econòmic amb el nou Govern és un dels assumptes que preocupa el sector turístic de la ciutat. Puigdemont entén que “no n’hi ha prou amb pagar” i que el que s’ha de definir és el model d’aeroport que es vol. El candidat ja ha avançat que l’Ajuntament de Girona ha de tenir presència en el futur organisme de gestió que es preveu que tingui l’aeroport, ja que actualment la ciutat no té ni veu ni vot en els assumptes relatius a les instal·lacions.
Puigdemont entén que “no es pot pagar fins a l’infinit” a Ryanair i que els diners que reclamen -11,5 MEUR anuals fins al 2016- no han de sortir només de les butxaques dels catalans, tenint en compte que Girona és el cinquè aeroport estatal en generació de beneficis a Aena.
Puigdemont ha criticat la gestió de l’aeroport que ha fet el tripartit. Per una banda, ha dit que en set anys no s’han atret altres companyies i que no s’ha aconseguit el traspàs de la gestió, malgrat que s’havia promès. “És evident que avui tenim un problema, però aquells que l’han generat haurien de ser més modestos i sensats i ser més part de la solució que no pas del problema”, ha etzibat Puigdemont a l’anterior executiu.
No apujar els impostos
El candidat nacionalista a Girona ha avançat que, si governa, durant el proper mandat no apujarà ni els impostos ni les taxes. L’Ajuntament de Girona fa tres anys que té congelats els impostos i Puigdemont assegura que ara no es poden apujar sinó que “els temps que corren recomanen el contrari”.
Puigdemont ha manifestat que el tripartit va dissenyar un pla de mandat per a una ciutat que tenia 2.800 aturats al 2007 però que, en canvi, actualment superen els 7.300 i, per tant, s’han de redissenyar estratègies.
Sí al cotxe privat però amb més aparcaments
Puigdemont considera que per reduir la contaminació no s’han de posar traves a l’ús del vehicle privat si no hi ha un model alternatiu de transport de qualitat que dissuadeixi els conductors d’agafar el cotxe. Per això, el candidat aposta per reduir no tant el nombre de desplaçaments en cotxe sinó el temps que la gent passa dins el vehicle.
Per aconseguir-ho, el líder de CiU proposa crear bosses d’aparcament gratuït als afores de Girona i que la gent es mogui a peu. Actualment, l’ajuntament disposa d’unes 2.600 places d’aparcament gratuït a la ciutat i Puigdemont calcula que, si s’aprofiten alguns solars que actualment estan en desús, se’n podrien afegir un miler més.
D’altra banda, Puigdemont reivindica que es faci ús de les noves tecnologies per contribuir a millorar la mobilitat. Per això, proposa la col·locació d’uns panells lluminosos als semàfors que indiquin les places lliures d’aparcament en zona blava que hi ha a cada carrer. D’aquesta manera, CiU calcula que els conductors trigaran un 30% menys en trobar aparcament i, per tant, es contaminaria menys.
De periodista a polític
Carles Puigdemont va néixer al 1962 a Amer (Selva) i fa anys que resideix a Girona amb la seva dona i les seves dues filles. Periodista de professió, Puigdemont va ser fundador de l’Agència Catalana de Notícies al 1998.
Al 2006 és escollit diputat per Girona després de formar part, per primera vegada, en una llista electoral i aquí comença la seva carrera política. L’any següent agafa les regnes del partit a Girona i substitueix Zoila Riera a l’ajuntament com a portaveu del grup municipal de CiU. Al 2010 revalida el seu escó de diputat al Parlament de Catalunya, on és membre de les comissions d’Educació i Universitats, Acció Exterior i Unió Europea, i Polítiques de Joventut.