El CAP El Remei de Vic ha posat en marxa una plataforma pionera a Catalunya que permet als usuaris fer consultes des de casa. Canal Pacient és una pàgina web amb l’objectiu que les persones usuàries d’aquest centre mèdic es puguin estalviar desplaçaments i cues per tramitar, consultar o rebre informes, receptes electròniques o resultats d’anàlisis, entre d’altres. El doctor Jordi Casanovas ha explicat a l’ACN que l’usuari pot tenir contacte amb el seu metge de capçalera "sense sortir de casa". La plataforma va començar a funcionar fa quatre setmanes i ja compta amb 120 usuaris. De moment, els serveis més utilitzats són demanar hora per a les visites o els informes de baixes laborals llargues.
Canal Pacient és una plataforma accessible a través d’internet que permet que els usuaris puguin fer gestions que fins ara requerien una visita al centre. Canal Pacient permet imprimir la recepta electrònica, demanar que un professional truqui a casa o sol·licitar un informe de baixa laboral de llarga durada. A més, també dóna la possibilitat de consultar algunes dades clíniques de l’historial, visualitzar els carnets de vacuna o demanar cita amb el metge i generar recordatoris. El doctor Jordi Casanovas assenyala que amb aquest sistema, "fem corresponsable l’usuari de la seva salut".
D’altra banda, la plataforma també permet enviar consultes lleus al professional. Casanovas explica que si són problemes greus, "evidentment no els podem resoldre a través d’Internet, però hi ha casos que per via telemàtica es pot donar una resposta satisfactòria".
Per Casanovas, Canal Pacient és "una aposta de futur". El metge té clar que la plataforma "no ens treu feina als metges, sinó que ajuda a gestionar millor la tasca mèdica". En aquest sentit, afegeix que es tracta d’ordenar "allò que molts metges ja estàvem fent i potser alguns pacients ni sabien, com per exemple respondre a consultes via correu electrònic". A més, "ara, aquesta activitat queda registrada com una activitat professional més a la consulta".
Canal Pacient es dirigeix a tots els usuaris del CAP del Remei que tinguin certes habilitats informàtiques, "amb l’objectiu de facilitar-los la vida", però també es pot activar per aquells cuidadors o familiars de persones amb malalties que obliguen als pacients a estar al llit. Les altes al sistema es gestionen des del mateix centre i cal ser major d’edat, disposar d’un correu electrònic i un mòbil. Després, al pacient se li assigna un usuari i una contrasenya i ha de signar una autorització.
Un sistema "segur"
Segons Casanovas, el sistema garanteix una seguretat "total" que respecta la privacitat i la confidencialitat dels pacients. El doctor explica que abans de posar en marxa la web van demanar un informe a un bufet d’advocats perquè els assegurés que el sistema era prou segur per posar-lo en marxa i aquests ho van validar. La plataforma ha estat finançada i desenvolupada per l’empresa dedicada a serveis tecnològics i consultoria Stacks.
Facilitar la vida a persones amb dificultats en la mobilitat
L’Alejandro Cumplido és un pacient del doctor Casanovas que viu a Muntanyola. Cumplido explica a l’ACN que està "molt content" amb la posada en marxa de la plataforma Canal Pacient "perquè puc tenir contacte directe amb en Jordi, li faig consultes i sé que en algun moment del dia em donarà una resposta". L’home va en cadira de rodes i, per exemple, arribar des de casa seva fins a la farmàcia més propera o anar al CAP li suposa haver de demanar una ambulància cada vegada. Amb el Canal Pacient, en canvi, "hi ha viatges que ens podem estalviar".
Cumplido mostra com, des del seu ordinador, pot tenir accés a la recepta electrònica i veure si hi ha algun canvi, consultar el seu historial mèdic o accedir a les seves analítiques i consultar-les amb el metge. Abans de disposar del Canal Pacient, l’Alejandro ja utilitzava el correu electrònic per fer algunes consultes a través d’Internet, "però ara és molt més fàcil i ho tinc tot centralitzat".