ARBÚCIES • Selva

El castell de Montsoriu acull el 29è Camp de Treball d’Arqueologia amb joves provinents d’arreu del món

0
1630

El director general de Joventut, Àlex Sastre, acompanyat de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga; el conseller de Cultura, Pere Fernández, entre altres representants institucionals han visitat el camp de treball aquest divendres al matí

Els participants del camp de treball del castell de Montsoriu han rebut aquest divendres al matí la visita del director general de Joventut, Àlex Sastre, de la director de l’Agència Catalana de Joventut, Núria Ramon, de l’alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, del conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, Pere Fernàndez, del director de programes d’arqueologia de Montsoriu, Jordi Tura, entre altres representants institucionals i tècnics.

Des de la setmana passada s’està duent a terme el 29è Camp de Treball d’Arqueologia a Montsoriu, amb la participació de joves d’arreu del món: Itàlia, Mèxic, França, Grècia, Catalunya, entre altres. Els joves participants han pogut conèixer de primera mà, durant les dues setmanes que dura el camp de treball, les tècniques d’excavació arqueològica, la classificació i cronologia dels materials medievals recuperats, entre altres.

Aquest camp organitzat des de l’any 1993, compta amb la coordinació de La Petjada – Consell de Jovent d’Arbúcies, la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies i el Patronat del Castell de Montsoriu i s’inscriu en el marc dels camps de treball de l’Agencia Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1993, hi han passat més de 1.500 joves d’arreu del món

En aquesta campanya, els treballs arqueològics es concentren en la delimitació de la zona d’entrada al recinte emmurallat exterior del castell, situat al costat de la gran torre central (de 7×6 metres) que protegia la part superior del turó, entre el castell i la torre de les Bruixes. L’excavació d’aquest accés ha permès recuperar un conjunt significatiu de materials arqueològics on hi destaca la troballa d’un pom de bronze d’una espasa.

Una troballa singular: un pom d’espasa

Un dels objectes recuperats en el camp de treball és un pom o contrapès de bronze d’una espasa curta (al voltant dels 90cm) de l’any 1500. La seva factura denota que es tractava d’una peça d’un cert valor, que portaria algun personatge rellevant vinculat amb el castell de Montsoriu. Segons han explicat els arqueòlogues Gemma Font i Sandra Pujadas, que dirigeixen els treballs: “Es tracta d’una troballa excepcional, donat que és molt difícil trobar aquest tipus de material en un context arqueològic.”

Les dades aportades per l’excavació reforcen la imatge del gran castell inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia Montsoriu “com un dels bells e nobles del món”. Una fortalesa formada pels dos recintes actuals de Montsoriu, la torre de les Bruixes (situada al nord del turó) i tot el recinte emmurallat exterior, protegit per aquesta gran fortificació descoberta a la seva part central. Un conjunt de fortificacions, que configuraven un perímetre emmurallat de prop de 650 metres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.