18 de novembre
El Lleidatà es dota d’un restaurant-cafeteria amb capacitat per a 120 persones i una sala d’actes per a 200 per potenciar la gastronomia i la cultura lleidatana
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha participat aquest dilluns en l’acte d’inauguració de la remodelació integral del Centre Comarcal Lleidatà, ubicat a la Gran Via de les Corts Catalanes, just davant de la Universitat de Barcelona. Talarn ha destacat la importància sociocultural de l’entitat dintre del país i la vinculació que s’ha sabut establir entre Lleida i la defensa de la catalanitat a la capital mateix del país. El president del Lleidatà, Jesús Escales, ha remarcat que amb la reforma integral de l’edifici s’obre una nova etapa perquè el centre torni a ser un referent en l’àmbit barceloní i lleidatà i per fer nous socis, sobretot joves.
Les obres del Centre Comarcal Lleidatà es van iniciar l’any 2021, van ser aturades a causa de la pandèmia i han comportat la remodelació integral de l’històric edifici, amb un pressupost d’1,3 milions d’euros que han comptat amb el suport econòmic i logístic de la Diputació de Lleida. De la nova seu del Lleidatà destaquen el nou restaurant-cafeteria, amb capacitat per a 120 persones, i la nova sala d’actes, que pot acollir fins a 200 persones.
A més, a l’acte han assistit l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Roma; el director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda; la periodista directora del magazín La Mira, Magda Gregori; el president de la Fundació Horitzons 205, Antoni Gelonch; el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella; el periodista i director de la revista Horitzons, Francesc Canosa; el periodista Lluís Foix; el president i vicepresident de la FECOLL, Ferran Pedrix i Joan Carles Mercader, respectivament; el magistrat Josep Niubó; el periodista i consultor Josep Maria Ganyet; el president de l’Associació La Bressola, Guillem Nivet; el president del Patronat de la Fundació Catalunya Fons, Ricard Gené; el president de l’Antic Gremi de Revenedors, 1447, Francesc Sendill; l’exdiputat al Parlament de Catalunya Josep Maria Forné; i els diputats i diputades per Lleida al Parlament de Catalunya, Montse Bargés, Manel Ezquerra i Marta Vilalta.
En aquesta sala d’actes s’ha efectuat l’acte inaugural, que ha comptat amb l’assistència dels membres de la junta del Centre, l’actuació de Meritxell Gené, musicant poemes d’autors de les terres de ponent, i una conferència del president de la Diputació sobre la història de l’entitat. Joan Talarn va estudiar-la en una investigació que realitzà entre el 1989 i el 2002, i que es va publicar a la revista ‘Arts’.
Després de ressaltar que “des de la Diputació de Lleida us hem volgut acompanyar per convenciment i militància lleidatana, amb una decidida mirada d’aposta de futur des del reconeixement a la història viscuda”, Talarn ha repassat la història del Lleidatà, fundat l’any 1927, sota la perspectiva que “les persones que tiraven endavant el Centre eren els representants d’un lleidatanisme originari allunyat de vel·leïtats folkloristes i acomplexades. Però, més encara, van ajudar que una intel·lectualitat barcelonina redescobrís sota la cadència boirosa del Segre una Lleida que, amb noms i cognoms (Josep Lladonosa, Simeó Miquel, Josep Vallverdú, Francesc Porta, el pare Gabernet…), gosava respondre l’intent maldestre de segar-li les arrels que la lligaven històricament a Catalunya”.
Així, Joan Talarn ha rememorat que “davant l’intent del franquisme, l’any 1966, d’adscriure la “provincia de Lérida” a una nova regió anomenada “del Valle de l’Ebro”, el Centre va ser l’actor més bel·ligerant en contra d’aquell despropòsit i maldestre intent de desintegrar la unitat territorial de Catalunya”. “La institució, que en aquells moments va representar la capacitat de reacció, l’esperit crític i la lucidesa política que mancava a la ciutat de Lleida, ha estat pagada amb un cert oblit històric des de la mateixa ciutat. Però sempre hi som a temps per a esmenar la falta de memòria”, ha dit el president de la Diputació posant en valor que el Centre ha estat reconegut amb la Creu de Sant Jordi l’any 1993 i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona al 2002.
Per la seva banda, el president del Centre, Jesús Escales, ha manifestat que “volem ser l’ambaixada de les terres de Ponent a la capital de Catalunya, volem mostrar les potencialitats de la demarcació a nivell, cultural, econòmic i social, potenciarem la gastronomia de les terres de ponent, mitjançant jornades gastronòmiques, el potencial artístic i creatiu, amb cicles de cantautors, poetes i presentacions de llibres de Ponent i parlarem sobre els reptes de futur de l’economia lleidatana”.
Font: Diputació de Lleida