Els Hostalets de Pierola (ACN).- El director general de Recerca de la Generalitat, Josep Maria Martorell, ha afirmat aquest dijous que el futur Centre d’Interpretació Paleontològica dels Hostalets de Pierola (Anoia) passarà a formar part d’una “xarxa de jaciments” que dependran del Museu d’Història Natural de Catalunya. Segons Martorell, la idea és que aquest museu “no tingui una sola veu” sinó que “es vagi construint al llarg del territori amb diferents nodes i àrees de coneixement”. Martorell ha afirmat que hi ha altres projectes similars al d’Hostalets de Pierola que es troben en la mateixa situació, com ara el futur Centre d’Interpretació de Fumanya (Berguedà), que també s’inclourien en aquesta xarxa d’equipaments.
Martorell ha fet una visita aquest dijous a l’edifici que ha d’acollir el Centre d’Interpretació Paleontològica d’Hostalets de Pierola que en aquests moments ja han finalitzat les obres d’adequació però falta la part del projecte museogràfic. En aquest context, el director general de Recerca ha dit que aquest equipament, com d’altres d’arreu del país, passaran a formar part del projecte del Museu d’Història Natural de Catalunya.
En aquest sentit, Martorell ha dit que es crearà una “xarxa de jaciments”, entre els quals hi haurà el d’Hostalets de Pierola i el de Fumanya (Berguedà), que “en un termini no molt llarg, d’uns tres anys”, ja haurien de tenir una part científica “amb professionals treballant sobre les peces localitzades” i també una part divulgativa “per mostrar les troballes fetes al territori”.
El director general de Recerca ha explicat que amb aquest projecte es pretén donar sortida a un seguit d’equipaments que “seria molt difícil mantenir-los”. Martorell ha expressat que cada jaciment haurà d’utilitzar la seva “peça estrella” per fer un relat “coherent”. En el cas d’Hostalets de Pierola seria el famós Pau, que està considerat com l’avantpassat comú de l’ésser humà i el ximpanzé, i al voltant d’això “s’hauria de construir tota la història museística”.
60.000 restes fòssils d’entre 12 i 10 milions d’anys
La majoria dels jaciments que s’han trobat a Hostalets de Pierola tenen una edat d’entre 12 i 10 milions d’anys. En total, s’han trobat prop de 60.000 restes de vertebrats fòssils, sobretot mamífers. Una de les troballes importants que es va fer a Hostalets de Pierola, va ser el famós Pau, que està considerat com l’avantpassat comú de l’ésser humà i el ximpanzé.
La gran quantitat de restes s’han descobert a la zona de l’Abocador de Can Mata, on encara s’hi estan fent treballs de recerca. La peculiaritat d’aquest espai és que les obres de construcció de l’abocador es combinen amb les obres de recuperació del patrimoni, de manera que per cada màquina que treballa sobre un lloc on hi poden haver restes fòssils, un paleontòleg vetlla per garantir que les màquines no destrueixin les restes.