Tot i defensar la legitimitat del pacte CiU-ERC, la institució econòmica veu ”sorprenent i desorientador” que Esquerra es mantingui a l’oposició
El president del Cercle d’Economia, Josep Piqué, en el transcurs de l’acte de presentació sobre la nova nota d’opinió
El Cercle d’Economia demana a Catalunya i a Espanya ”diàleg” perquè sense diàleg "la política senzillament no existeix”. La institució matisa que aquest diàleg s’ha d’afrontar amb voluntat d’enteniment i sense ”apriorismes innegociables”, segons Josep Piqué, president del Cercle. Piqué ha dit que des d’Espanya el diàleg s’ha d’afrontar sense ”apriorismes” i sense excloure ”per principis” una reforma de la Constitució. Piqué veu una creixent indignació ciutadana pels casos de corrupció i ha advertit sobre la possibilitat real que el bipartidisme tingui data de caducitat. Tot i veure molt legítim el pacte CiU amb ERC és ”sorprenent i desorientador” que Esquerra es mantingui a l’oposició.
La nova nota d’opinió del Cercle d’Economia porta per títol ‘Crisi econòmica i conflicte polític. Reflexions després del 25-N’. L’opinió del Cercle s’ha volgut desmarcar de les crítiques que ha rebut l’acord de govern entre CiU i ERC per part de d’una majoria d’opinions procedents de Madrid com també d’alguns sectors de la societat civil i econòmica catalana.
Pel Cercle d’Economia, el resultat de les eleccions del 25-N ha deixat un mapa polític dominat per CiU i ERC que no mereix ”desqualificacions prèvies” en relació amb el pacte polític que han subscrit aquestes dues forces polítiques.
Josep Piqué ha dit que el resultat electoral ha suposat que les dues forces polítiques que han aconseguit més escons, CiU i ERC, han tancat un pacte de govern que és ”indiscutible i perfectament legítim”. És un acord que respon del mandat de les urnes i per tant, ha dit Piqué, ”no compartim les crítiques que s’hagin pogut fer”. És un pacte que ”no es pot desqualificar com a tal”, ha reblat.
Tot i això, ”sí que és veritat que és una mica desorientador i sorprenent” que després d’haver arribat aquest pacte de governabilitat Esquerra es mantingui al capdavant de l’oposició, cosa que ”no aporta estabilitat i previsibilitat” en una conjuntura de ”profundíssima” crisi econòmica on el que es necessita és la màxima estabilitat.
Crisi institucional
La nota del Cercle d’Economia reconeix que a més de la profunda crisi econòmica, a l’estat espanyol s’ha afegit una crisi política i institucional on totes les institucions dels diferents segments de les administracions ”estan tocades”.
En relació amb els casos de corrupció que s’han destapat aquestes últimes setmanes, Josep Piqué ha anunciat que el Cercle estava preparant una nova nota d’opinió que estarà dedicada aquest tema.
Josep Piqué ha fet una crida a la serenitat i a la necessitat de què les persones amb responsabilitats públiques intentin evitar les opinions forçades del dia a dia. Per el president d’aquesta institució, més enllà de les exageracions de determina premsa anglosaxona ”sí que és veritat que el clima social és d’una creixent indignació” i el que més pot preocupar és que aquest clima pot acabar amb una ”desmoralització i tristesa col·lectiva” que serà molt difícil de corregir i que per tant cal abordar amb ”molta rapidesa”.
Per al Cercle, una conjuntura de crisi econòmica afegida a una crisi institucional de la dimensió que s’està observant, és una dificultat afegida per el dia polític perquè és difícil des d’aquesta debilitat demanar sacrificis a la població per poder complir amb els objectius que vénen marcats per part de la UE de consolidació fiscal.
Italianització del mapa polític
El president del Cercle i a la nota d’opinió es reflexiona sobre el resultat d’aquesta creixent indignació en el sistema polític de partits. En les eleccions del 25-N, la suma d’escons dels que fins ara eren els dos principals partits polítics de l’escenari català, CiU i PSC, ha passat de 90 escons a 70. En l’àmbit espanyol, les enquestes indiquen que d’haver eleccions en aquests moments, per primera vegada a la història de la democràcia la suma de vots de PP i PSOE estaria per sota de la meitat de la Cambra Baixa.
Per Piqué i pel Cercle aquest escenari que dibuixa el mapa polític espanyol i català obre una via d’incertesa ”perquè no se sap el que vindrà”. Piqué no ha descartat que en un molt pròxim futur el sistema polític espanyol acabi com fa una anys va passar a Itàlia on els grans partits tradicionals van deixar d’existir i van ser substituïts per molts altres partits de més petita dimensió.
Diàleg i sobirania
En relació amb el debat sobiranista, el Cercle envia dos missatges a les autoritats catalanes i a les espanyoles. Aquesta etapa obliga ”més que mai” a iniciar una fase de diàleg i gestió del problema”.
El missatge adreçat a Catalunya passa perquè els polítics catalans han d’entendre que ”només” amb una gran majoria de la societat catalana, representada pels seus partits, es pot arribar a un marc estable de relació política amb Espanya. El Cercle adverteix que ”determinades transformacions polítiques o socials requereixen d’unes majories que van molt més enllà de les estrictament legals”.
La reclamació del Cercle a les autoritats espanyoles passa per una demanda de diàleg sense ”apriorismes” sobre un renovat pacte amb Catalunya que ”no exclogui, per principis, una reforma de la Constitució”.
La nota del Cercle, que no és la primera vegada que demana una reforma de l’estat autonòmic i de la Constitució, torna a insistir en aquesta nota que l’actual model autonòmic, en el seu actual disseny i dinàmica, ”ha d’adequar-se a les circumstàncies”.
La nota diu al govern espanyol que no es pot assignar la responsabilitat d’aquesta reforma exclusivament a la reclamació catalana, perquè fins i tot, en el supòsit que no es negociï amb Catalunya, la mateixa realitat política obligarà al govern espanyol a revisar el model de l’estat autonòmic.
El Cercle recorda que l’esperit de consens i de concòrdia civil que va marcar la redacció de la Constitució en l’època de la transició és el que ha de estar present en aquest moment per ”reformular” el model autonòmic.
En aquest escenari de necessitat de pactar una reforma constitucional i una reforma del model autonòmic, el Cercle sí que veu ”sentit” a una consulta ciutadana, que es faria en un procés ”lleial, rigorós i profund de debat”.
Piqué ha matisat que aquesta consulta s’hauria de fer en els termes que indica la nota del Cercle i mai s’hauria de plantejar ni com un punt de partida ni com un punt d’arribada, ”sinó com un punt de trobada” entre els principis de legitimitat democràtica i de legalitat. ”S’han d’evitar els atzucacs que condueixen a una indesitjable confrontació”, diu la nota del Cercle.
Relaxació del dèficit també per les autonomies
En relació amb si el govern espanyol hauria de repartir entre les autonomies els beneficis que suposaria que la UE decretés una flexibilització temporal del compliment del dèficit, Josep Piqué ha estat contundent i ha afirmat que aquesta relaxació en les polítiques d’austeritat s’hauria de repartir part iguals entre l’administració central, les autonomies i els governs locals. D’aquesta manera, el president del Cercle ha coincidit amb la idea defensada pel conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell.
Impostos
El Cercle d’Economia, a diferència d’altres organitzacions empresarials i institucions econòmiques, ha manifestat que ”no rebutja, per principis, qualsevol augment impositiu, com és el que ha decidit el nou Govern. Tot i això, Piqué ha demanat que aquestes mesures tinguin com objectiu una millora de la competitivitat de les empreses.
El president del Cercle ha considerat que els increments impositius que s’han després de l’acord de govern entre CiU i ERC, pel que de moment es coneix, no són mesures orientades a la competitivitat i més bé van encaminades a l’augment de la pressió fiscal.
Piqué ja reconegut que ”no és cap secret que hi ha un descontentament general” sobre les decisions tributària i fins i tot una certa ”sorpresa” perquè són decisions que són contràries al que fins ara havia estat l’ideari de la federació de partits que governa Catalunya.