Aquest dijous ha entrat en vigor el Reglament sobre el certificat COVID digital de la UE. Això significa que els ciutadans i residents de la UE podran ara expedir i verificar els seus certificats COVID digitals en tota la Unió. Vint Estats membres, a més de Noruega, Islàndia i Liechtenstein, ja havien començat a expedir certificats abans de l’termini d’avui-cinc més comencen també avui.
El comissari Didier Reynders ha dirigit la tasca de la Comissió sobre els certificats COVID digitals de la UE en estreta col·laboració amb la vicepresidenta Věra Jourová, el vicepresident Margaritis Schinas, el comissari Thierry Breton i les comissàries Stella Kyriakides i Ylva Johansson.
En ocasió de l’entrada en vigor de l’certificat COVID digital de la UE, la presidenta Ursula von der Leyen ha declarat:
“La Unió Europea compleix el que promet als seus ciutadans. El certificat COVID digital de la UE és un símbol d’una Europa oberta i segura que s’obre amb cautela, donant prioritat a la protecció de la salut dels ciutadans.
Al març, vam prometre comptar amb un sistema a escala de la UE per facilitar els viatges lliures i segurs dins de la Unió durant les vacances d’estiu. Ara podem confirmar que funciona el sistema de certificats COVID digitals de la UE.
La immensa majoria dels Estats membres de la UE ja està connectada a el sistema i llista per expedir i verificar els certificats. Ja s’han emès més de dos-cents milions de certificats.
Estem ajudant els europeus a recuperar la llibertat que valoren i valorem tant”.
Certificat COVID digital de la UE
L’objecte d’el certificat COVID digital de la UE és facilitar la circulació lliure i segura dins de la UE durant la pandèmia de COVID-19. Tots els europeus tenen dret a la lliure circulació, també sense el certificat, però aquest facilitarà els viatges, a l’contribuir a eximir als seus titulars de restriccions com la quarantena.
El certificat COVID digital de la UE és accessible per a tothom i:
- abasta la vacunació, les proves diagnòstiques i la recuperació de la COVID-19;
- és gratuït i està disponible en totes les llengües de la UE;
- existeix en format digital i imprès;
- és segur i inclou un codi QR amb signatura digital.
D’acord amb les noves normes, els Estats membres han d’abstenir d’imposar restriccions addicionals de viatge a les persones titulars d’un certificat COVID digital de la UE, llevat que aquestes restriccions siguin necessàries i proporcionades per salvaguardar la salut pública.
A més, la Comissió s’ha compromès a mobilitzar cent milions d’euros amb càrrec a l’Instrument d’Assistència Urgent per ajudar els Estats membres a facilitar proves diagnòstiques assequibles.
Context
El 17 de març de 2021, la Comissió Europea va presentar una proposta per crear un certificat COVID de la UE amb el qual facilitar la circulació lliure i segura dels ciutadans dins de la UE durant la pandèmia. El 20 de maig, els colegisladores van arribar a un acord provisional. L’1 de juny va entrar en funcionament l’estructura tècnica dels sistemes, la passarel·la de la UE, que permet verificar les mesures de seguretat incloses en els codis QR. A temps dins de l’termini d’1 de juliol, els trenta països de la UE i de l’EEE estan connectats en directe amb la passarel·la. L’1 de juny, els primers estats membres van començar a expedir certificats; en total, vint-i-països de la UE es van avançar a el termini de l’1 de juliol.
Després de la signatura oficial el 14 de juny, el Reglament es va publicar el 15 de juny. Entra en vigor avui, 1 de juliol, amb un període d’introducció progressiva de sis setmanes per a l’expedició de certificats en aquells Estats membres que necessitin més temps.