22.02.17 – CAMBRILS • Baix Camp

El Comitè de seguiment del Pla de Barris a Cambrils aprova l’informe final d’avaluació del projecte integral

0
368

El conjunt de les obres va suposar una inversió de quasi 12 milions d’euros, finançats a parts iguals entre l’Ajuntament i la Generalitat


Fotografia de la reunió. Foto: Ajuntament de Cambrils.
Les 40 actuacions realitzades al Barri Antic han permès millorar la qualitat de vida dels residents i recuperar el patrimoni cultural 
La posada en funcionament de la Torre del Llimó és un dels projectes de continuïtat més destacats 
El Comitè de seguiment del Pla de millora del barri antic de Cambrils ha celebrat avui la setena i última reunió per fer balanç del resultat de les 40 actuacions dutes a terme entre els anys 2006 i el 2015 i aprovar l’informe final d’avaluació del projecte integral. 
El comitè ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Carles Sala, i les dues tècniques de que han elaborat l’informe final d’avaluació del projecte. També han participat en la reunió altres autoritats dels Departaments de Governació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Economia i Hisenda, a més dels regidors de l’Ajuntament i dels representants de les entitats que formen part del Comitè. 
L’informe inclou un resum del projecte d’intervenció integral amb una fitxa de cadascuna de les 40 actuacions, l’anàlisi del grau d’execució i l’impacte del pla, la valoració dels responsables tècnics i polítics i del Consell del Barri Antic i la percepció veïnal a partir de més de 200 enquestes. Finalment, repassa les oportunitats derivades del Pla de Barris i fa una proposta de continuïtat. 
El projecte integral ha suposat una inversió d’11,8 milions d’euros, finançats a parts iguals entre l’Ajuntament i la Generalitat en el marc de la Llei de Barris. Les actuacions es van iniciar l’any 2006 amb l’objectiu de proporcionar als veïns i veïnes del Barri Antic les mateixes oportunitats per millorar la qualitat de vida que la resta de ciutadania del municipi, en un context de cohesió social dins la diversitat. 
Per d’afavorir la transformació social i urbana del Barri Antic, s’han portat a terme accions com la remodelació i unificació de 17 carrers i places; la promoció de la rehabilitació d’edificis; la rehabilitació i recuperació d’elements de gran valor patrimonial, històric i cultural per a la ciutat com el Forn del Tallero, la Torre del Llimó, el Refugi de la Guerra Civil i el Mercat de la Vila; la creació de nous equipaments amb una oferta social i cultural adreçada a tota la ciutat, i la implantació de programes de cohesió social, de dinamització econòmica i comercial i de noves tecnologies. D’aquesta manera, Cambrils ha recuperat el seu centre històric i l’ha convertit en un referent clau de la història i la identitat local, promovent la participació ciutadana coma eix central de tot el procés. 
L’informe d’avaluació conclou que les actuacions ha permès “la millora de l’espai urbà; la recuperació del patrimoni històric i de nous equipaments, i l’impuls social, econòmic i comercial, amb la implicació de tothom”. En l’anàlisi de l’evolució dels indicadors, destaca un augment del 30% i un rejoveniment de la població del Barri Antic, un increment d’atencions dels Serveis Bàsics d’Atenció Social del 68% (a Cambrils han incrementat un 82%), un augment d’un 51% de l’activitat comercial i de serveis (s’ha passat de 56 a 85 establiments comercials) i una pujada del valor dels habitatges. 
Pel que fa a la percepció ciutadana, un 90% dels veïns i veïnes estan bastant o molt satisfets de viure al barri i la majoria creuen que ha millorat en els últims 10 anys. Les actuacions més ben valorades són la remodelació de carrers i places i la rehabilitació del refugi de la guerra Civil. 
En la seva intervenció, el secretari d’Habitatge ha destacat que Cambrils ha executat el 100% del pressupost. “Estem molt contents perquè això no és gaire freqüent”, ha afirmat. El secretari també ha explicat que la Llei de Barris no està pensada només per fer unes inversions sinó per “sacsejar” zones degrades urbanísticament que pateixen una situació social complicada. “No només pensem en les pedres sinó en la gent que hi viu, quan parlem de Pla de Barris parlem sobretot de veïns”, ha assegurat. 
En la part final, l’alcaldessa ha presentat els projectes de continuïtat del Pla de Barris. Mendoza ha afirmat que ara toca continuar treballant amb les oportunitats derivades del Pla de Barris. D’una banda, la restauració i rehabilitació d’immobles municipals han permès valoritzar un patrimoni cultural que caldrà seguir potenciant com a atractiu cultural i turístic. 
Per altra banda, la posada en marxa de la Torre del Llimó com un equipament pel foment de l’emprenedoria és una oportunitat per incidir en els sectors econòmics amb possibilitats de creixement al municipi, que generen riquesa i promouen visibilitat internacional. En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament i la Universitat Rovira i Virgili estan treballant en la creació de l’Escola de Negocis en l’àmbit de la nutrició i la salut. 
Per acabar, l’alcaldessa ha assegurat que una altra de les aportacions del Pla de Barris ha estat l’impuls d’un model de gestió col·laborativa on la ciutadania i les entitats prenen el protagonisme en l’ús dels espais per afavorir un entorn comunitari inclusiu.   
Després de la reunió, els participants han fet un recorregut pel barri antic, guiats per l’arquitecte municipal i el director del Museu d’Història. 

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.