14.3.19 – GIRONA • Gironès

El Consell Català de la Formació Professional posa a disposició del món local una guia per dinamitzar l’FP

0
436

El seu president, Fabian Mohedano, l’ha donat a conèixer aquest matí en la jornada “El món local: motor de la formació professional”, on hi han intervingut els consellers d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies


Fotografia de grup de la jornada "El món local: motor de la formació professional" amb el conseller Bargalló.
El president del Consell Català de Formació Professional (CCFP), Fabian Mohedano, ha donat a conèixer aquest matí la Guia de suport a la creació i dinamització dels consells territorials d’FP, que ha posat a disposició del món local. Ho ha fet en el marc de la Jornada “El món local: motor de la formació professional”, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat amb la participació d’una seixantena de professionals d’arreu del territori, on hi han intervingut els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i d’Educació, Josep Bargalló.
Chakir el Homrani, que ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada, ha manifestat quela millor política social preventiva és el treball de qualitat. “Tot i que a Catalunya no tenim la capacitat de canviar la legislació laboral, que ens ajudaria a aconseguir un mercat menys precari i de més qualitat, sí que tenim la possibilitat de treballar amb una eina tan poderosa com és la formació professional", ha afirmat el conseller.
El Homrani també ha insistit que s’ha de trencar la dicotomia entre la FP Inicial i la formació per l’ocupació i apostar per un sistema integrat. “Per això la creació de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya és una eina clau que ens ajudarà a afrontar els reptes de la FP", ha dit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.
El Homrani també ha destacat que apropar les polítiques de Formació Professional al territori amb la creació de més Consells Territorials de la FP i la implicació del món local en les polítiques d’FP és essencial per a la capilaritat a tot el país. “Quan més properes siguin les polítiques de Formació Professional –ha dit Chakir el Homrani– millor s’adequarà l’oferta formativa a les demandes del mercat laboral més propera, fent de la FP una veritable eina d’ocupabilitat i de millora del teixit productiu al territori”.
Josep Bargalló, que ha dut a terme la cloenda, ha assegurat que “el Govern està absolutament implicat amb l’aplicació de la Llei de l’FP” i que “treballem conjuntament amb tots els departaments que hi tenim competències”. En aquest sentit, ha remarcat que el Departament té la necessitat, com a autoritat educativa, d’actuar amb la corresponsabilitat del món local, incloent les empreses: “Volem construir un projecte educatiu de país a partir dels projectes de ciutat i comunitaris”. “Sabem, pel que fa a l’assumpció de les polítiques, que el lideratge dels municipis és dels ajuntaments, per això els acompanyarem”, ha destacat.
El titular d’Educació ha afirmat que “l’FP és una prioritat d’aquest Govern, perquè ho és de les prioritats de les polítiques europees i també de la nostra lluita contra la segregació”. Bargalló també ha explicat durant la seva intervenció que actualment les xifres d’abandonament en els primers anys dels estudis de l’etapa postobligatòria són molt altes, fet que s’ha de resoldre a través de l’orientació a l’alumnat: “En el camp de l’orientació des d’Educació hem de fer esforços per treballar amb els ajuntaments”. 
El president Fabian Mohedano ha explicat que la Guia de suport a la creació i dinamització dels consells territorials d’FP, elaborada pel CCFP en col·laboració amb el Fòrum de les ciutats amb Consell d’FP, pretén ser “un instrument per orientar sobre les funcions bàsiques d’aquests consells, quina composició poden  tenir i com impulsar la creació d’aquests espais de participació en l’àmbit de l’FP arreu de Catalunya”. Els consells territorials d’FP són espais de participació, consulta, suport i assessorament formats pels agents formatius, socials i econòmics de l’àmbit local que tenen per objectiu fomentar i impulsar l’FP en un determinat territori basant-se en els eixos prioritaris de la difusió de la informació, la prospectiva i l’orientació.
Mohedano ha assegurat que els consells territorials, “allà on s’han desenvolupat, han  ajudat a millorar l’oferta de Formació Professional inicial i per a l’ocupació i a adaptar-la molt més a les demandes del mercat laboral més properes, fent de l’FP una veritable eina d’ocupabilitat i de millora del teixit productiu al territori”. Ha afegit que també han aportat una “millora en la governança i la construcció d’acords” pel fet d’implicar tot el teixit socioeconòmic  i formatiu en el disseny de les polítiques d’FP al territori, i que, a més, han contribuït a una major  vinculació dels centres d’FP amb les empreses.
Experiències d’èxit en l’àmbit local
Durant la jornada s’han presentat tres experiències d’èxit en l’àmbit local. En primer lloc, s’ha exposat el cas de la Fundació BCN Formació Professional, per part de la seva directora i gerent, Neus Pons; seguidament, la proposta de Terrassa Orienta, que ha explicat la secretària tècnica del Consell de la Formació Professional de Terrassa, Marta Mencía; i, en darrer lloc, l’exemple de la formació dual a Granollers, que ha plantejat el cap de servei de Formació Professional a l’Ajuntament de Granollers, Pere Gabern.
També han participat en la benvinguda a l’acte el president de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, i el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Josep Salom, i, en la cloenda, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar.
Mapa actual de consells d’FP 
El Fòrum de ciutats amb Consell de l’FP, que va néixer com a estructura l’any 2011, actua com a interlocutor amb les administracions i entitats relacionades per defensar l’opinió i la tasca desenvolupada en els municipis al voltant de la formació professional. En aquest sentit, actua com a promotor d’espais de cooperació i col·laboració entre totes les ciutats integrants, a través d’un treball coordinat que faciliti la transferència de coneixements i una visió conjunta dels diferents consells. El seu objectiu final és donar suport al desplegament de la Llei de formació i qualificació professionals.
Aquest Fòrum, a dia d’avui, el conformen un total d’onze consells de les ciutats de Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, El Prat de Llobregat, Mataró, Terrassa, Granollers, Rubí, L’Hospitalet de Llobregat i el Consell de la Conca del Ripoll i Riera de Caldes que integra Sabadell, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, la Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.