Un pla innovador que aborda els reptes demogràfics i promou la inclusió, la salut i la participació de les persones grans
La setmana passada, el ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va aprovar el Pla d’Envelliment Km 0, una estratègia integral que busca millorar la qualitat de vida de la població major de 65 anys, un col·lectiu en creixement constant a la comarca. Aquest pla ha estat dissenyat amb la col·laboració d’agents locals, entitats i la participació directa de les persones grans, i s’erigeix com un model de referència en l’abordatge de l’envelliment actiu, en línia amb les directrius de l’OMS i la Unió Europea.
Parteix d’una diagnosi sociodemogràfica que inclou dades estadístiques i informació recollida mitjançant enquestes, sessions participatives i entrevistes amb 465 persones grans de la comarca. El seguiment es realitzarà anualment a través d’un Grup Motor, que utilitzarà un quadre de comandament per garantir l’assoliment dels objectius i adaptar les accions a les necessitats canviants.
El Pla d’Envelliment Km 0 s’organitza al voltant de tres grans eixos estratègics que cobreixen les necessitats principals de les persones grans:
Inclusió i accessibilitat. Aquest eix prioritza la lluita contra l’aïllament i la discriminació, especialment per de les persones grans en situació de vulnerabilitat. Inclou mesures per reduir l’escletxa digital mitjançant la creació de punts de suport itinerants per ajudar amb tràmits en línia, així com accions per garantir l’accessibilitat als serveis públics, especialment en zones rurals. També es treballarà per millorar el transport sanitari i per implementar habitatges adaptats i serveis de lloguer assequible.
Envelliment actiu i comunitari. El Pla vol reforçar la participació activa de les persones grans en la vida social, cultural i política. Això inclou la creació d’un Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Penedès, activitats intergeneracionals i el replantejament dels casals de gent gran per convertir-los en espais inclusius i adaptats a noves realitats. També es promouran caminades populars i altres iniciatives que fomentin l’activitat física i les relacions socials de les persones grans.
Coordinació territorial. Per tal de fomentar la coordinació dels diferents agents de la comarca, el pla proposa la creació d’un mapa de recursos del territori, així com la col·laboració entre administracions i entitats. També es millorarà la gestió dels tràmits administratius per fer-los més accessibles i es revisaran els protocols per abordar problemàtiques com els maltractaments a persones grans.
Amb aquesta iniciativa, l’Alt Penedès es suma en la implementació de polítiques d’envelliment actiu que no només responen als reptes del present, sinó que aposten per un futur més inclusiu, saludable i participatiu per a tota la població.
Font: Consell Comarcal de l’Alt Penedès