23.05.13 – SANTA COLOMA DE FARNERS • La Selva

El Consell Comarcal de la Selva recull l’experiència de 32 empreses que han fet créixer el negoci millorant la gestió

0
269

Entre els participants al programa, hi ha una botiga de roba de Caldes que ha passat a vendre el 70% del seu estoc per Internet


(D’esquerra a dreta) El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el responsable tècnic de programes del Departament de Promoció i Desenvolupament Local Sostenible, Jordi Solà, durant la presentació de les bones pràctiques.
Aprendre de les iniciatives que han fet créixer el negoci a 32 empreses petites i familiars de la Selva. Aquest és el gran objectiu del manual de bones pràctiques que el Consell Comarcal de la Selva ha donat a conèixer aquest dijous i que difondrà a través del seu web i d’una exposició itinerant. És el resultat d’un programa, finançat des del SOC i el Fons Social Europeu, que ha permès analitzar i millorar la seva gestió empresarial per donar una embranzida als negocis a pesar del context de crisi. Hi ha per exemple una botiga de roba infantil que ha passat a vendre el 70% de l’estoc per Internet o un balneari que s’ha obert a nous públics a través dels bloggers i les xarxes socials.
El programa, impulsat des del Consell Comarcal de la Selva, va partir d’una preselecció de 50 empreses petites de la comarca, atès que el 90% dels negocis són microempreses. Finalment, se’n van triar 32 per treballar quatre àmbits molt concrets, com són la societat del coneixement, la responsabilitat social, el creixement empresarial en temps de crisi i la gestió empresarial basada en les persones, a raó de vuit empreses per categoria.
En el cas de la societat del coneixement, centrada en les noves tecnologies, xarxes socials i màrqueting online, destaca per exemple el cas de la botiga de roba infantil Rialles Kids de Caldes de Malavella que ha fet una aposta per la venda online, un fet que li ha permès oferir 5.000 referències de productes i compensar l’estancament de ser una botiga d’una població petita amb l’obertura a Internet. La prova és que actualment, el 70% de les vendes es fan online i una persona es dedica exclusivament a fer aquestes tasques. O el cas del balneari Prats, també a aquest municipi, que s’ha obert al públic jove amb l’ajuda de les xarxes socials i la figura dels blocaires. D’aquesta manera, ha pogut ampliar el perfil dels clients, que es basava sobretot en persones de la tercera edat. 
En l’àmbit de la responsabilitat social, hi ha projectes empresarials solidaris, com és el cas de la pastisseria Noguera de Vilobí d’Onyar, que s’ha proposat ajudar a persones immigrants a obrir el seu propi negoci en els seus països d’origen de l’Àfrica i contribuir així a l’economia del país i a la millora de la vida de les persones. A dia d’avui, s’han obert dues fleques a Gàmbia que ha permès generar més de seixanta llocs de treball i s’està animant a altres empreses catalanes a col·laborar en projectes similars. Tot va començar amb un treballador que la pastisseria va tenir i que provenia d’aquest país.
I així fins arribar a 32 exemples que ara es donaran a conèixer a través del web del Consell Comarcal de la Selva, juntament amb una exposició itinerant formada per plafons informatius de cadascun dels negocis que hi han participat i les mesures implantades. "M’han ensenyat a creure en el producte, anar tots en la mateixa direcció i a despertar-nos noves inquietuds", explicava aquets matí Antoni Creus, creador de la línia de productes Salsafí de la Selva i de la Ruta del Salsafí. Com a propietari del restaurant Grions de Sant Feliu de Buixalleu, Creus i la seva família han aconseguit recuperar aquest producte autòcton que des de feia quinze anys que no es conreava i tornar-lo a portar a les cartes dels restaurants de tota la comarca. 
El programa ha comptat amb un pressupost del 9.000 euros procedent del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i del Fons Social Europeu. Per la seva banda, el Consell Comarcal hi ha aportat 3.000 euros més per donar a conèixer els resultats amb l’exposició i per Internet. La voluntat és poder publicar-ho en paper en un futur. 
El Consell Comarcal, a través del responsable tècnic de programes del Departament de Promoció, Jordi Solà, ha animat a totes aquelles empreses de la Selva a aprendre d’aquests "petits exemples" i a "creure" que és possible millorar la gestió amb la implantació de noves accions tal com s’ha demostrat amb els participants al programa. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.