El Consell Comarcal de la Terra Alta fomenta la consolidació i diversificació de les empreses agràries i agroalimentàries a la comarca a través de diferents línies de treball. Una d’aquestes línies és el programa d’assessorament a sis productors agraris i ramaders de la comarca, que l’ens comarcal va posar en marxa a principis d’any, per identificar noves oportunitats vinculades a les seves explotacions.
De les 14 sol·licituds rebudes per rebre aquest assessorament, el Consell Comarcal de la Terra Alta, a través de Terra Alta Més, ha escollit els sis projectes més madurs, innovadors, diversos i amb possibilitat de replicar-se. Per aquest motiu, el proper 11 de novembre, a les 12.30h, presentarà a l’Escola Agrària de Gandesa els aspectes clau de cada pla d’acció dissenyat per a aquestes empreses que giren al voltant de les següents temàtiques:
- La producció i venda directa d’ametlles i ous: La combinació del cultiu d’ametllers i gallines ponedores en una mateixa finca, on conreu i bestiar es beneficien recíprocament l’un de l’altre, millora l’eficiència i la gestió de l’explotació.
- La producció i comercialització de cabres en finca regenerativa: La regeneració del sòl agrícola és una prioritat. La pastura racional de cabres en una finca on es combinen bosc, cultius arboris i herbacis, millora la qualitat i fertilitat d’aquest sol, al mateix temps que permet la viabilitat de l’explotació ramadera.
- La producció i venda directa de cirera i elaborats: Diversificar producció, canals de venda i distribució pot ser la clau per augmentar la rendibilitat d’una explotació agrícola. L’elaboració de licors de cirera, l’oferta d’activitats agroturístiques i la venda directa de productes, en són un exemple.
- La producció i comercialització de bolets i pinyons: Conrear productes silvestres és una alternativa real i rendible. L’aposta pel cultiu de bolets combinat amb pi pinyer pot permetre fer rendible una finca en un termini relativament curt de temps i sense inversions desorbitades.
- La producció i comercialització d’estella i pèl·lets: La gestió forestal i l’aprofitament de la biomassa forestal com a combustible renovable és cada cop més una opció viable i una aposta de futur.
- La producció i elaboració d’hidromel i malta de cervesa: Innovar, diversificar i ocupar segments de mercat no coberts és una bona estratègia per fer rendible una finca, unes instal·lacions i uns coneixements. La producció simultània de mel i cereal, i el posterior tractament per obtenir hidromel i malta, va més enllà del sector primari i augmenta les possibilitats d’èxit.
La tasca d’assessorament als sis productors agraris ha consistit en la redacció d’una diagnosi i d’un pla d’acció per incorporar noves formes de producció, elaboració i comercialització dels seus productes. Aquest pla inclou un predisseny bàsic, un estudi de productivitat, de necessitats, un cronograma i una valoració econòmica.
Els plans d’acció es posaran a disposició de productors, elaboradors o emprenedors amb voluntat de desenvolupar projectes de les mateixes característiques. Els assessoraments s’emmarquen en el projecte Terra Alta Més, que està finançat en un 10% pel Consell Comarcal de la Terra Alta i en un 90% pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.
També en la línia de fomentar la diversificació agroalimentària a la Terra Alta i de donar visibilitat a les iniciatives en aquest àmbit, cal recordar que el Consell Comarcal també ha creat el web fetalaterraalta.cat, que inclou la gran majoria dels productors i elaboradors de la comarca, així com el sector de l’artesania. Actualment, s’està treballant en l’estratègia de comunicació d’aquest web.
Per altra banda, i també a través de Terra Alta Més, es realitzen accions formatives per millorar el coneixement del producte local per part de la restauració, així com les possibilitats de maridatges.