El passat 28 de juny, el Consell Comarcal de la Terra Alta, a través de Terra Alta Més, va celebrar la primera sessió de les cinc previstes per al proper semestre per abordar temàtiques que afecten el sector del turisme a la comarca. Aquestes sessions tenen per objectiu aconseguir un model de turisme sostenible que permeti trobar l’equilibri entre l’activitat econòmica, la protecció i preservació del medi natural, i la millora de la qualitat de vida de les persones del territori.
El Consell Comarcal continua apostant per treballar de manera consensuada i participativa, conjuntament amb les empreses de la comarca, en la planificació turística de la Terra Alta. Així, aquesta primera sessió va servir per treballar el disseny d’un pla operatiu de màrqueting per a la desestacionalització del turisme, una de les dues accions previstes per treballar al llarg d’aquestes sessions juntament amb el vinculat a l’assistència tècnica per impulsar la cooperació publico-privada en el sector turístic. En tots dos casos, aquestes accions s’impulsen des del projecte Treball a Les Comarques.
La consellera comarcal de Turisme en funcions, Eva Amposta, va donar la benvinguda als assistents i va remarcar importància de promoure la col·laboració entre agents públics i privats en el desenvolupament local. Posteriorment, dues consultores expertes en màrqueting i en processos participatius van dirigir la sessió. Les temàtiques sobre les quals treballar es van establir a través de diferents dinàmiques de grup i van resultar: Benestar i Salut, Batalla de l’Ebre, Enoturisme, Natura i senderisme. Durant els grups de treball es van establir mercats objectius, segments i mitjans sobre cada temàtica.
Terra Alta Més valora molt positivament la participació d’empreses noves molt vinculades amb els recursos turístics, com ara la memòria històrica, el benestar i la salut, que són àmbits que poden fer molt per desestacionalitzar el turisme a la comarca.
La sessió, que es va celebrar al Centre Empresarial Terra Alta, va comptar, entre d’altres, amb la participació de representants del COMEBE, del Parc Natural dels Ports, de l’hotel Vilar Rural de Arnes, de l’agència de viatges Garbinada DMC Terres de l’Ebre, de les empreses Rams Domenech SL Història i Turisme i NaturalMente Yoga, de l’associació de turisme rural Terra Alta, de la cooperativa Sant Josep Vins. Així mateix, també van prendre-hi part tècnics i regidors de turisme de Gandesa, Horta de Sant Joan i Vilalba dels Arcs, a més dels tècnics del Consell Comarcal.
Les accions que es duran a terme al llarg d’aquestes cinc sessions es desprenen de l’estudi que es va fer per definir les línies estratègiques per a un model de turisme sostenible a la Terra Alta. La realització d’aquest estudi, realitzat al llarg del passat 2022, també va constar d’una jornada inspiradora i de quatre sessions participatives, de les quals es van desprendre quatre línies estratègiques sobre les que cal actuar: construir un model de turisme sostenible i regeneratiu, dissenyar i gestionar un nou model de governança participativa, millorar el posicionament competitiu de la Terra Alta potenciant la comunicació i promoció turística, i desestacionalitzar i diversificar l’oferta turística de la Terra Alta.
Font: Consell Comarcal de la Terra Alta