26.06.18  • Alt Empordà

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà acull la jornada final del microprojecte transfronterer sobre participació ciutadana

0
319

Van participar 50 representants polítics i tècnics d’ajuntaments de les dues vessants de la frontera.


Imatge de la jornada. Foto: CC Alt Empordà.
Dimarts passat va tenir lloc a Figueres la jornada de tancament del microprojecte transfronterer "Propostes per millorar la governança local a l’Espai Català Transfronterer. Intercanvi d’experiències i coneixement en processos de participació ciutadana" que ha portat a terme l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà en els darrers mesos, en què van participat 50 representants polítics i tècnics d’ajuntaments de les dues vessants de la frontera.
Durant aquest semestre, l’Equip D’inclusió i Atenció a la Comunitat ha posat en marxa i ha coordinat conjuntament aquest projecte en el qual ha participat un grup de 25 representants tècnics i polítics dels ajuntaments d’Argelès-sur-Mer, Arles-sur-Tech, Le Bolou, Elne, Roses, Castelló d’Empúries, L’Escala, Vilafant i La Jonquera.
Aquest projecte transfronterer, que ha comptat amb una subvenció del programa de subvencions pluriennals Eurodistricte atorgat per la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, s’ha centrat en l’intercanvi de bones pràctiques i de coneixement en processos de participació ciutadana desenvolupats pels ens locals els darrers anys.
CARACTERÍSTIQUES
El projecte ha centrat la seva activitat en l’intercanvi de coneixement i experiències en el disseny, dinamització, implementació i avaluació de processos participatius promoguts els darrers anys per 9 municipis de l’Alt Empordà i el Departament dels Pirineus Orientals, territoris que formen part de l’Espai Català Transfronterer.
L’objectiu principal ha estat generar coneixement aplicat sobre un àmbit d’intervenció que ha estat poc explorat a escala transfronterera com són les polítiques de participació ciutadana promogudes per l’administració local, el nivell d’administració més proper a la ciutadania. L’intercanvi de coneixement desenvolupat en aquest projecte ha centrat l’interès en els aspectes següents:
– Conèixer les estratègies de participació ciutadana i els equips tècnics encarregats de promoure-les en els ajuntaments dels municipis participants.
– Conèixer les prioritats polítiques i objectius dels processos de participació ciutadana en cada municipi i els perfils professionals encarregats d’impulsar, dinamitzar i promoure aquests processos de treball.
– Conèixer els espais formals de participació i consulta dels municipis i com s’incorporen els actors no associatius; els processos de treball i dinamització de les xarxes d’agents locals així com les experiències concretes de participació ciutadana promogudes en els darrers 5 anys.
– Conèixer les dificultats i problemàtiques que detecten els equips tècnics municipals i els electes locals en el disseny i implementació de processos i espais de participació ciutadana en el seu municipi.
– Conèixer estratègies d’empoderament i de democràcia inclusiva que posen en marxa els municipis seleccionats orientats a promoure la participació ciutadana en diversos àmbits de política pública local (temàtiques, metodologies de treball, eines i dinàmiques de treball grupal) en els darrers 5 anys.
– Detectar persones expertes en recerca i dinamització de processos participatius (que pertanyin tant a centres i/o equips de recerca com a empreses/cooperatives, amb la finalitat de promoure i comptar amb un directori/xarxa professional en aquest àmbit a escala transfronterera).
Per tal de tirar endavant els objectius i principals activitats previstes es va crear un Grup de treball transfronterer del Microprojecte 2018, integrat per electes locals i professionals tècnics dels nou municipis participants, amb la finalitat d’identificar les principals necessitats i reptes en l’àmbit local de la participació ciutadana, organitzar de l’intercanvi d’experiències, compartir el coneixement i propostes generades i establir possibles línies de treball per a seguir avançant en aquest àmbit d’intervenció de la política pública.
ACTIVITATS DESENVOLUPADES
En el marc d’aquest procés de treball desenvolupat entre els mesos de març i juny de 2018 s’ha compartit informació i coneixement en relació a les estratègies i processos de participació ciutadana desenvolupades a escala local, i sobre els reptes i oportunitats que presenten aquestes pràctiques per reforçar la democràcia local i la governança municipal. Aquestes han estat les principals activitats desenvolupades:
Reunió de constitució del Grup de treball transfronterer del Microprojecte amb càrrecs electes i professionals tècnics dels ajuntaments participants (19 d’abril de 2018). Aquesta sessió va tenir com a principal objectiu presentar i conèixer les diferents administracions locals implicades en l’intercanvi d’experiències, obrir la reflexió sobre el desenvolupament de polítiques de participació a nivell municipal i identificar les experiències de participació recents dutes a terme per aquest ajuntaments.
Visita d’estudi a Arles-sur-Tech per a conèixer les experiències de participació desenvolupades en els municipis del Departament dels Pirineu Orientals participants en el projecte (17 de maig de 2018): Procés participatiu Mas Palanca (creació d’un espai d’oci a Arles-sur-Tech). El Consell de Joves d’Argelers-sur-Mer. El Consell de Ciutadania d’Elna.
Visita d’estudi a Castelló d’Empúries per a conèixer les experiències de participació desenvolupades en els municipis de la comarca de l’Alt Empordà participants en el projecte (24 de maig de 2018): El pressupost participatiu de Castelló d’Empúries i L’Escala. App Roses Smart. Implicació de la ciutadania i relació entre administració i veïns/es.
Jornada final del projecte (19 de juny de 2018). Jornada oberta de presentació del projecte transfronterer i del treball realitzat amb la participació d’experts en matèria de participació ciutadana.
Per a més informació faci clik aquí


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.