20.1.20 – SEGRIÀ 

El Consell Comarcal del Segrià promou accions de prevenció i sensibilització de salut i educació emocional entre el jovent

0
402

L’objectiu és treballar aspectes de prevenció i de sensibilització que afecten la salut del jovent, així com la formació contínua del professorat i dels equips educatius.


Foto: Consell Comarcal del Segrià.

El Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei Comarcal de Joventut “JoveSegrià”, està duent a terme un Pla de Salut i Educació Emocional als instituts de la comarca que consta de diferents accions com tallers, debats, ponències, formacions als equips educatius i espectacles teatrals de caràcter transversal i complementari al currículum escolar. L’objectiu de la iniciativa, que té una durada de quatre mesos, és treballar aspectes de prevenció i de sensibilització que afecten la salut del jovent, així com la formació contínua del professorat i dels equips educatius.

Les principals temàtiques escollides en el marc de la Taula de Salut Comarcal fan referència a l’ús de les xarxes socials (ciberassetjament), educació emocional i convivència en l’entorn dels instituts, creixement personal i habilitats de vida i la prevenció de la violència vinculada a situacions de gènere.
A finals d’any es van fer actuacions a l’institut Canigó d’Almacelles i al d’Almenar -amb l’entitat Tàctica 360º- i accions formatives amb el professorat de l’institut d’Alpicat dins el projecte “Afluixa’t” per enfortir les relacions de convivència i treball entre iguals. A més, entre aquest mes de gener i el mes de març continuen les accions a Alpicat i també es treballarà amb l’institut Joan Solà de Torrefarrera i l’institut de Seròs.
D’altra banda, la Cooperativa de teatre Nus Teatre durà a terme diferents tallers en matèria de gènere i igualtat en aquests centres educatius, així com representacions de la seva obra en format de teatre fòrum #1000likes, que treballa mitjançant el debat i la interacció en diferents situacions de ciberassetjament.
El Pla de Salut també inclou les accions del projecte Rap’n’Power a Alpicat, una iniciativa que presenta el rap com a eina educativa i de treball de valors educatius dins i fora de les aules.
El Pla de Salut Comarcal del Segrià es gestiona des del Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Segrià “JoveSegrià” i rep el suport de la Direcció General de Joventut i del Programa Salut i Escola. Totes les accions han estat dissenyades mitjançant la Plataforma de Salut Comarcal del Segrià amb la participació dels centres educatius, els tècnics i tècniques de joventut locals, els referents del programa Salut i Escola i han comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments d’Almacelles, Almenar, Alpicat, Seròs i Torrefarrera.
La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles; el conseller comarcal de Cultura, Àdam Bertran; el tècnic de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Ramon Batlle, i, finalment, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.
Xevi Vinyoles ha destacat la importància del Teatre de Bescanó (on s’ha fet la presentació) per a la vila, i com a eina per acostar la cultura a més i més gent cada any: «El nostre objectiu, però, és compaginar tres funcions: en primer lloc, disposar d’un teatre que ens permeti portar obres d’actualitat i espectadors d’arreu al nostre municipi; en segon lloc, acostar així més oferta cultural als veïns i veïnes de Bescanó, i també donar al teatre de Bescanó aquest caràcter més local afavorint el teatre amateur, amb la companyia local Alba Nova i la utilització tradicional del teatre».
Ramon Batlle, tècnic de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, ha comentat que els objectius d’Escenaris són «la coordinació de tota la programació de teatre professional del Gironès de gener a juny, un total de 161 representacions, la potenciació del públic itinerant, la consolidació dels programadors dels pobles mitjans i petits, així com l’augment de la programació de teatre professional a la comarca del Gironès».
El conseller comarcal de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Àdam Bertran, ha volgut destacar que aquesta edició d’Escenaris no és una edició més, ja que hi ha «més poblacions implicades, més espectacles programats i més accessibilitat. Per tant, és una edició amb més continguts, amb més exigència, amb més possibilitats per a tothom, que intenta apropar a l’escena teatral diferents col·lectius en risc d’exclusió social».
Respecte a l’accessibilitat, el conseller Bertran ha explicat que «això implica informar sobre quins espectacles i quins teatres són accessibles tant per a persones amb diversitat funcional com comunicativa. Alhora, comporta una línia de subvencions del mateix Consell Comarcal per facilitar als ajuntaments que programin espectacles amb facilitat comunicativa i amb llenguatge de signes, perquè les persones cegues puguin accedir una estona abans a l’espectacle per poder conèixer l’espai, els materials, els vestits, els personatges, etc., per poder-se’n fer una imatge més clara».
En aquest sentit, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha volgut remarcar que «aquest és un aspecte que des de la Diputació també estem treballant i hi hem posat molt èmfasi». A més, ha assenyalat que des de les institucions «hem de fer un esforç suplementari perquè les persones amb diversitat funcional puguin accedir a la cultura». A més, ha assenyalat que la implicació del «70 per cent dels ajuntaments del territori gironí» en aquest projecte cultural és un reflex de la labor conjunta entre aquests municipis mitjançant la seva coordinació cultural intermunicipal, programació conjunta i unificació de la difusió. El vicepresident ha volgut definir-ho amb el lema «Junts podem arribar molt més lluny que si anem sols».

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.