Els avantatges són que permet estalviar despeses directes i indirectes, escurçar el temps entre que es produeix la informació fins que és rebuda, proporciona una administració pública oberta al ciutadà les 24 hores del dia i assegura un accés totalment transparent de la informació.
El Consell Comarcal del Solsonès s’ha proposat per aquest any 2014 fer una aposta decidida pel desplegament de l’administració electrònica a la comarca a través de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC). En aquest sentit la setmana passada es va presentar als alcaldes solsonencs les diferents vies per desenvolupar aquesta nova forma de comunicació.
Els avantatges de substituir les vies tradicionals per les noves tecnologies són destacats. D’una banda, permet estalviar despeses directes i indirectes, així com escurçar el temps entre que es produeix la informació fins que es rebuda per l’interessat. I per l’altra banda, proporciona una administració pública oberta al ciutadà les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any i assegura un accés totalment transparent de la informació.
De fet, ja fa temps que els ajuntaments i el Consell Comarcal assoleixen els objectius marcats per l’AOC, amb el suport del responsable tècnic comarcal, Pere Obiols, realitzant també jornades de formació per conèixer el funcionament d’aquestes eines amb la màxima seguretat, neutralitat, igualtat, eficàcia, proximitat i transparència.
En la sessió d’informació als alcaldes van participar-hi la Sra. Marta Arderiu, cap de la unitat de desplegament dels serveis de l’administració electrònica, i el tècnic del Consell Comarcal responsable de l’AOC al Solsonès, Pere Obiols. Conjuntament van exposar l’estat actual dels serveis desplegats a la comarca i dels detalls que cal conèixer per tal que puguin ser usats pels màxims responsables municipals.
El principal servei que es posa en funcionament a partir d’ara és l’eNOTUM que consisteix en realitzar les notificacions de forma electrònica. Amb aquest instrument es podran estalviar les despeses de material d’oficina i les despeses associades al correu postal. En total es preveu que amb la utilització de l’eNOTUM el Consell Comarcal i els ajuntaments puguin estalviar entre 3 i 6 euros en cada notificació. A part, cal remarcar la reducció del temps en rebre la notificació i la possibilitat de visualitzar-la en qualsevol lloc i moment.
Un altre dels serveis cabdals d’aquest desplegament és el programa eTRAM atès que permetrà realitzar totes les convocatòries d’ajuts i subvencions electrònicament, a part d’altres tràmits. Els ciutadans s’hauran d’adaptar a aquest nou canal que és de més fàcil accés, més àgil i més efectiu que la tradicional tramitació en format paper.
Fins al moment, els serveis que s’han desplegat pel Consorci de l’AOC al Solsonès han estat el programa EACAT de tramitació administrativa entre les administracions públiques catalanes, l’ERES que és un registre d’Entrada i Sortida, l’e-TAULER que té la configuració d’un tauler d’anuncis i edictes, la via oberta que és un servei de transmissió telemàtica de dades i documents electrònics, i per últim, la seu electrònica. Manca per desenvolupar properament el programa e-FACT relatiu a l’ús de les factures electròniques.