27.08.13  • Solsonès

El Consell Comarcal del Solsonès comença les obres de la 2a fase d’ampliació del Dipòsit Comarcal de residus no perillosos de Clariana del Cardener

0
328

Aquesta setmana han començat les obres complementàries de la segona fase d’ampliació del Dipòsit Comarcal Controlat de Residus no perillosos de Clariana del Cardener.

En una visita d’obres realitzada pel president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, l’Alcalde de Clariana del Cardener, Francesc Rovira, el cap del Departament de Disposició i Control de l’Agència de Residus de Catalunya, Martí Madorell, els tècnics del Consell Comarcal responsables del projecte, representants de l’empresa MJ Gruas -executora de l’obra- i representants de l’empresa UTE Solsonès Net -gestora del Dipòsit-, s’han pogut repassar els detalls i l’estat de l’actuació sobre el terreny.
 
Concretament, les obres afecten a dos espais: d’una banda, la zona de pretractament, que inclou l’ampliació de la nau existent, per encabir-hi els equips necessaris per al pretractament de residus, la construcció de les zones d’acopi de material d’entrada al dipòsit i la pavimentació dels espais del voltant. I per l’altra, la zona de compostatge relacionada principalment amb la construcció de la superfície i cel•les de tractament, bassa de lixiviats i cobert per a l’emmagatzematge de compost madurat. El conjunt de les obres a realitzar inclouen, a més, les instal•lacions i serveis necessaris d’enllumenat, electricitat, aigua, desaigües, etc…
 
“Aquest projecte és pioner a Catalunya en la propietat pública i ha d’esdevenir un referent de la gestió dels residus municipals per la majoria de dipòsits comarcals, especialment pel que fa al pretractament de la fracció Resta (rebuig)” afirmà Martí Madorell, Cap del Departament de Disposició i Control de l’Agència de Residus de Catalunya. El pretractament dels residus municipals permetrà reduir en pes i volum els residus que són dipositats al vas, allargant, d’aquesta manera, la vida útil de la instal·lació. A més, la recuperació de la matèria orgànica i el posterior compostatge, tindrà com a resultat, en primer lloc, l’obtenció de compost, apte per a aplicacions agrícoles i constructives (restauració de talussos) i en segon terme es reduirà la producció de lixiviats i biogàs, minimitzant al màxim l’impacte que es deriva d’aquest tipus d’instal·lació.
 
Tot i aplicar l’última tecnologia present al mercat, la nova instal·lació serà senzilla en el seu funcionament, modular i flexible a l’evolució dels diferents fluxos de recollida de residus. Així el dimensionament de la planta de compostatge s’ha estudiat per donar resposta tant a la matèria orgànica present a la fracció resta, com a la procedent de la recollida selectiva (FORM).
 
Joan Solà, president del Consell Comarcal va ressaltar que “el fet de comptar amb una planta de tractament de la matèria orgànica a la comarca suposarà un estalvi econòmic i ambiental considerable, ja que actualment aquesta s’està gestionant a les plantes de compostatge de Tàrrega i Jorba”.
 
Aquestes obres s’emmarquen dins del conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.